Editorial

AquaSUN – proiectul de AQUAPARK propus pentru clujeni. Vezi cum poate prinde viata strandul SUN!

Suntem in 2015. Au trecut 25 de ani peste noi si noi tot la strazi asfaltate visam, ne strangem ciopor la artificiile de An Nou si dam o data pe secol la cinema si teatru.

12 ani au trecut peste Cluj cu mintea intunecata a lui Funar, au trecut 3 ani cu Sorin Apostu, garantat de Boc, care a rusinat Clujul cu furaciunile lui, apoi Clujul l-a ales de 3 ori pe Emil Boc, cu coasa lui si cu penibilele sale populisme. 

De 25 de ani, Clujul nostru nu a evoluat din starea de comunism spre starea de capitala occidentala a Transilvaniei.

Avem parcuri de joaca comuniste, lumini chicioase de Craciun si inca asfaltam. Noi asfaltam la Cluj de 25 de ani si ni se pare ca asta e o stare de fapt normala. Nu ne intrebam cine dintre oamenii de casa ai primariei ne fura banii si pune asfalt prost, nu ne intrebam daca e normal sa asfaltezi Calea Turzii de 3 ori in 8 ani, parca suntem orbi!

In loc sa facem muzee, parcuri tematice, in loc sa infrumusetam orasul cu piese de arta contemporana, in loc sa luminam cartierele Clujului, cenusii si ponosite, duhnind a beton, noi privim ca niste blegi cum isi bat joc politicienii de noi! 

Strandurile noastre duhnesc a comunism de la o posta! Clujul e vai de mama lui la capitolul agrement. Nu ne comparam cu Oradea, o sa spuneti ca ei au apa termala!

Dar hai sa ne comparam cu Targu-Mures! Pai… nu avem ce compara! Targu-Mures sta foarte bine la capitolul facilitati de agrement. Au complexul Weekend, au o gramada de hoteluri de wellness, au spa-uri. Noi avem niste glume de „spa”-uri la Cluj-Napoca…

Am un proiect pentru voi, un proiect ce ne mai poate racori, dupa atatia ani de desert in care politicienii ne-au tinut insetati de realizari si si-au batut joc de noi: un aquapark indoor pentru iernile in care pruncii nostri vor sa se balaceasca si un strand olimpic outdoor, pentru verile calde de la Cluj-Napoca.

In calitate de consilier local independent, v-am propus in ultimele saptamani proiecte consistente, le-am supus gandirii si dezbaterii dumneavoastra. Acest exercitiu de munca pe care il fac, dar si de transparenta, nu a mai fost niciodata facut la nivel de Cluj-Napoca in ultimii 25 de ani. Toti politicienii au venit cu baliverne in ultima luna de campanie si i-ati crezut. De prea multe ori. 

Eu vin cu mintea si bratele larg deschise si va arat ideile mele. Asa ar trebui sa faca toti cei ce vor sa candideze in 2016 la Primarie sau Consiliu Local.

Astazi vin si va propun viziunea mea despre un loc ce poate fi foarte bine refacut si transformat din locul ponosit care este acum intr-un aquaparc modern, asa cum isi doresc de multa vreme clujenii. Este vorba de strandul Sun.

Am o propunere de consilier local care poate improspata in mod definitv aerul comunist de la acest strand. Un aquapark multifunctional.

L-am botezat AquaSun si, cu putina ambitie, poate deveni realitate.

Situatia existenta de la SUN

 

In acest moment, strandul SUN este un loc comunist in care lumea se „distreaza” ca in anii ’80. Anul trecut, Primaria a bagat degeaba 3,7 milioane lei in „cosmetizarea” strandului SUN. Bani aruncati pe geam.

Amplasamentul strandului, in suprafata totala de 63.489,00 mp, se afla in intravilanul municipiului, pe B-dul 1 Decembrie 1918, si are o suprafata construibila de cca. 14.938,15 m2. Are ca limite raul Somesul Mic spre nord, o artera de circulatie majora, respectiv B-dul 1 Decembrie 1918, spre sud-est, si terenuri neconstruite pe latura sud-vest si vest.

Terenul este in proprietatea Municipiului Cluj-Napoca, aparţinând domeniului public (drumuri, alei, spaţii verzi, alte proprietăţi publice) sau privat al statului. 

Amplasamentul permite un acces facil dinspre oras dar si dinpre zonele invecinate, fiind marginit pe latura de sud-vest de Bdul 1 Decembrie 1918, o artera importanta in configuratia traficului auto. Zonele rezidentiale care sunt direct implicate urbanistic nu sunt afectate negativ de proiectul propus ci se bucura de o ridicare a nivelului calitativ local.

M-am consultat pentru acest proiect cu o firma importanta de arhitectura din Cluj-Napoca. M-am straduit sa va prezint o baza de discutie solida de la care sa incepem sa gandim AquaSun. Ca sa vedeti si sa aveti si dumneavoastra, posibilii mei alegatori, cat mai multe date despre ceea ce vreau sa propun daca ajung in Consiliul Local ca independent.

 

 

AquaSun – pentru distractia si relaxarea intregii familii

 

AquaSun, propunerea mea de cetatean pentru Noul Cluj, este un amestec de functiuni pentru petrecerea timpului liber si a activitatilor sportive. Avand in vedere obiectivele existente pe amplasament: terenuri de sport, discoteca si parcarea auto, consider oportuna realizarea unei constructii care sa adaposteasca un AQUAPRK INDOOR care sa contina:

bazine de inot pentru copii si adulti, tobogane, piscina cu valuri;

spatii de cazare: doua etaje care contin 26 de camere cu doua paturi, baie si vestibul;

spatii auxiliare si anexe: birouri administrative, vestiare, grupuri sanitare, depozite si paza;

spatii cu functiuni conexe: spatiu de alimentatie publica, spatiu comercial.

 

Dati click pe planurile de situatie:

 

La exterior, propun construirea unui bazin de inot olimpic si amenajarea unui loc modern pentru plaja, dar si a unui loc de joaca pentru copii, totul cu spatii verzi plantate.

 

 

Obiectivele existente si cele propuse, respectiv bazinul pentru inot olimpic, aquaparc acoperit, terenuri de sport, dotari specifice si locuri de joaca pentru copii vor atrage cat mai multi utilizatori, astfel eficientizandu-si activitatea pe termen lung. Zona de parcare existenta ofera posibilitatea unor relatii cat mai directe intre locul de parcare si destinatia aleasa de catre utilizator in cadrul zonei de agrement. Circulatiile pietonale din interior sunt realizate prin alei pavate care urmaresc o legatura cat mai eficienta intre obiectivele existente si propuse pe amplasament (aquaparc, terenuri de sport, discoteca Sun, parcare). Serviciile oferite de personalul zonei de agrement (salvamari, jandarmerie, punct medical, alimentatie publica) vor oferi vizitatorilor un grad ridicat de confort si siguranta in activitatile pe care le vor intreprinde.

Totul pentru distractie, relaxare sau sport.

 

 

Cateva cifre pentru AquaSun

 

Suprafata terenului studiat: 63.489,00 m2

Suprafata teren construibil: 14.938,15m2

Suprafata construita aquaparc indoor: 6.986,00 m2

Suprafata desfasurata aquaparc indoor: 8.166,70 m2

Suprafata bazin outdoor: 1.250,00 m2 

Suprafata plaja: 600,00 m2 

Suprafata loc de joaca pentru copii: 600,00 m2 

Suprafata spatii verzi existente: 12.593,39 m2 

Suprafata spatii verzi propuse: 6.328,34 m2 

Parcari auto existente in vecinatate: 102 

 

Arhitectura AquaSun – detalii pe intelesul tuturor

 

1. Aquapark-ul “indoor”

 

Principala atractie a zonei de agrement va fi constructia ce va adaposti Aquapark-ul, practic un complex, acoperit si inchis, de bazine si tobogane de diferite forme si functiuni auxiliare (grupuri sanitare, vestiare, spatii de depozitare, spatii tehnice) si conexe (cafenea, spatiu comercial). Constructia va avea o suprafata la sol de 6.986,00 m2 si regim de inaltime de subsol tehnic si parter. 

De-a lungul celor 7 luni de vreme rece de la Cluj-Napoca, vom avea cu totii o optiune incredibila de a ne relaxa in familie: AquaSun.

 

2. Bazin de inot olimpic “outdoor”

 

Pentru a putea oferi clujenilor un bazin care sa poata fi utilizat atat de catre sportivii de performanta, cat si de catre publicul larg, am primit sfatul de a propune o cuva cu dimensiuni si caracteristici conforme cu regulamentele internationale, respectiv 50×25 m oglinda de apa cu o adancime de 2,00 m. Practic, bazinul va oferi 10 culoare de 2,5 m latime delimitate cu cordoane plutitoare fixate la capete in structura cuvei. Accesul in piscina se poate efectua pe cele doua scari diametral opuse din inox sau prin intermediul block starturilor amplasate la fiecare culoar pe unul din capetele bazinului.

Volumul de apa utilizat este de 2.500 mc. Finisajul interior al cuvei din beton va fi vopsea epoxidica speciala pentru bazine de inot.

Perimetral va fi amplasata o rigola de spargere a valurilor si colectare a apei in exces, oglinda de apa fiind la aceeasi cota cu plaja bazinului.

Apa se va bucura de un tratament permanent prin filtrare la recirculare si controlul adaosului de clor. In bazin se vor monta corpuri de iluminat subacvatice, iar pe fundul cuvei vor fi marcate limitele culoarelor. 

Accesul la bazin se va realiza direct din sistemul de alei a zonei de agrement sau din cladirea propusa.

Pentru pastrarea igienei, pe plaja au fost amplasate dusuri si bazin de curatare a picioarelor inainte de accesul in piscina.

    

3. Loc de joaca pentru copii

 

Clujenii ajunsi in zona de agrement se vor putea bucura de serviciile oferite in incinta impreuna cu copiii lor, atat in bazinul de inot cu destinatie speciala, cat si in cele doua zone de joaca amenajate pentru a asigura un grad ridicat de confort si siguranta.

Locul de joaca se intinde pe 600.00 m2 si este pavat cu dale din material sintetic flexibil, absorbant de socuri.

Instalatiile propuse pentru mobilarea locurilor de joaca respecta normele internationale pentru interactiunea cu copiii si ofera o varietate mare de posibilitati de modulare si creativitate in utilizare. Materialele folosite sunt lemn de pin stratificat si otel galvanizat cu elemente de protectie din materiale soc absorbante si fara impact negativ asupra copiilor. Toate instalatiile respecta normele de siguranta TUV GS conform EN 1176/77.

 

3. Spatiul verde si plantat

 

Prin concept, o zona de agrement trebuie sa ofere utilizatorilor o oaza de verdeata si elemente naturale care sa bucure privirea si sa asigure o atmosfera cat mai placuta. Tocmai de aceea, incinta din proiectul propus de mine cuprinde o suprafata de 40 %  acoperita cu gazon si plante ornamentale, precum si un numar de peste 57 de arbori plantati pentru a delimita zone din interiorul complexului sau a marca limitele de proprietate. Suprafata inierbata beneficiaza de un sistem automat de irigare pentru o intretinere facila si eficienta. Specia de arbori se va armoniza cu arhitectura cladirili propuse si a amenajarilor peisagere. 

Pentru zona verde se vor prevedea guri de scurgere si rigole pentru preluarea apelor pluviale in cazul in care acestea nu se infiltreaza natural in sol. Pe aleile din zona de agrement propun amplasarea unor cismele de baut apa.

 

4. Mobilier urban si dotari

 

Propun mobilarea cu banci de sezut si cosuri de gunoi pe marginea aleilor pietonale precum si in zonele degajate de vegetatie.

Bancile de sezut vor fi confectionate din materiale rezistente, care permit intretinerea usoara si protectia impotriva posibilelor acte de vandalism, precum si din materiale care asigura  confortul (lemn tratat hidrofug pentru suprafata de contact si elemente metalice pentru structura de rezistenta).

Cosurile de gunoi vor fi confectionate din elemente structurale metalice si plasa metalica.

Pentru o buna organizare si orientare in spatiu in zona amenajata se vor monta panouri de informare cu localizarea vizitatorului si punctele de interes pe care le poate accesa. Acestea vor fi amplasate in zonele de maxim interes public. 

Costul aproximat al unei asemenea investitii este de sub 20 de milioane de euro. Bani pe care Clujul ii are. Spre deosebire de stadion, care sta gol si pierde bani cu duiumul, AquaSun va produce bani tot timpul anului.

Dupa calculele mele, in pixul lui Emil Boc si a lui Sorin Apostu, au fost, in cei 12 ani de cand ei au castigat Primaria Cluj-Napoca, peste 2 miliarde de euro, bugetul orasului nostru, un buget mare si consistent. Cu toate acestea, Boc si Apostu nu au gasit niciodata timp sa aloce 1 la suta, cat reprezinta 20 de milioane din 2 miliarde, ca sa avem si noi aquapark cum au orasele cu adevarat puternice.

Daca as fi primar intr-o zi, as semna acesti bani cu ochii inchisi. Clujul merita un aquapark.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *