Focus

Aproape irepetabil. Performanța baschetbalistelor de la ”U”, greu de repetat fără implicarea mediului de afaceri

Titlul de vicecampioană a României ar putea rămâne o performanță greu de egalat în viitorul apropiat, fără implicarea mediului de afaceri local. Directorul executiv a secției de baschet feminin, jurnalistul Liviu Alexa, a tras un semnal de alarmă referitor la lipsa de implicare a companiilor clujene în proiecte sportive, precum cel al echipei de baschet feminin Universitatea Cluj. În acest sens, Alexa a făcut o comparație între bugetele echipelor sportive din Sfântu Gheorghe și cele ale echipelor clujene.

“Mie îmi plânge sufletul când văd că la Sepsi există la fotbal, în liga a doua, un președinte de club care anunță că a beneficiat de 800.000 de euro din bani private. În liga a II-a. Plâng când văd că în acest oraș noi nu putem susține o echipă de handbal feminin sau de baschet feminin. Plâng când văd că Sepsi are 500.000 de euro buget, la baschet feminin, și o arenă de 19 milioane de euro, grație primăriei. 19 milioane! Și noi ne antrenăm în Sala Sporturilor ”Horia Demian”, când putem și când ni se dă voie”, spune Liviu Alexa, directorul executiv al sectiei “U”-baschet feminin.

Conducătorul secției de baschet feminin consideră că sportul clujean traversează un moment dificil, care poate fi depășit doar dacă afaceriștii locali se vor alătura proiectelor sportive. 

“Eu cred că… companiile din Cluj care marchează profit și stau deoparte de fenomenul sportiv, sau fenomenul cultural, ar trebui să-și asume că trebuie să se implice mai tare în orașul unde ele fac profit, și să se gândească cum contribuie ei la această comunitate. Există foarte multe companii inerte care spun: “Nu ne interesează ce se întâmplă, nu ne interesează nimic, noi vrem să dăm banii la stat”, deși legea le-ar permite să deconteze și să ajute genul ăsta de proiecte”, completeaza Liviu Alexa.

În ultimii doi ani, cu Alexa în fruntea secției de baschet feminin, în proiect au intrat câteva zeci de sponsori, însă criza economică din ultimii ani a făcut ca o parte dintre finanțatori să-și retragă sprijinul. Pe lângă mediul de afaceri, în proiectele sportive care fac cinste orașului ar trebui să se implice mai mult și administrația locală, care alocă milioane de lei unor cluburi sportive,  fără să aibă la bază un criteriu de performanță bine definit și fără să verifice ulterior ce se întâmplă cu banii alocați.  

“Trebuie să trimitem un mesaj de încredere pentru comunitate, dar noi să ne punem și niște întrebări. Întrebările le adresez în primul rând administrației locale dar și mediului de afaceri, pentru că eu cred că sportul de performanță nu este susținut așa cum merită. Aproximativ jumătate din sponsori au plecat sau au renunțat. Nu dăm vina pe nimeni, sunt motive extrem de obiective, business-ul este cu suișuri și coborâșuri. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani este extraordinar, sperăm ca afacerile lor să se repare și să poată veni înapoi”, incheie Liviu Alexa.

Echipa feminină de baschet Universitatea Cluj își va relua pregătirea în vederea noului sezon cu un nou antrenor pe banca tehnică, în persoana lui Miljan Medvedj- Meda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *