In vizor

Aproape 8 milioane de euro! Atat au incasat Brantner si Rosal din 2010 incoace pentru deszapezirea orasului

In fiecare iarna, autoritatile sunt luate pe nepregatite de ninsori. Si in acest an, orasul a fost paralizat de fiecare data cand a nins. Pe arterele principale s-au format coloane interminabile, in timp ce pe strazile din cartiere stratul de zapada a stat mult si bine pe asfalt. Cu toate acestea, cele doua firme care se ocupa de deszapezirea municipiului au incasat, in ultimii cinci ani, aproape 8 milioane de euro pentru deszapezire.

Daca v-a placut sau nu felul in care strazile orasului au fost deszapezite in ultimii ani, nu conteaza. Cert este ca, in ciuda nemultumirilor clujenilor, firmele care se ocupa de serviciile de deszapezire au incasat sume mari de bani de la bugetul local. Mai exact, 8 milioane de euro in ultimii cinci ani. Cele doua societati acre detin monopol pe aceste servicii inca din 2005 sunt Brantner si Rosal.

In 2010, pentru deszapezirea orasului, Primaria a platit catre societati peste 3 milioane de lei. In 2011, suma a ajuns la 3,6 milioane de lei, iar in 2012, la 3,9 milioane de lei. In 2013 –pare-se – a fost iarna grea, deoarece deszapezirea orasului a costat aproape 5 milioane de lei! Un an mai tarziu, in 2014, a ajuns la aproape un milion de lei. In sfarsit, anul trecut, Primaria Cluj-Napoca a platit pentru deszapezire 4,84 de milioane de lei.

Serviciile de deszapezire sunt prinse in acelasi contract cu serviciile de salubrizare stradala, iar Brantner si Rosal detin monopolul inca din 2005, costul anual platit de primarie ridicandu-se la aproximativ 5 milioane de euro. Interesant este ca, in 2013, anul in care expirau contractele cu Brantner si Rosal, Emil Boc s-a impotrivit prelungirii acestora. Numai ca, intre timp, se pare ca s-a razgandit, iar printr-o Hotarare de Consiliu Local s-a legiferat ca aceste contracte pot fi prelungite la nesfarsit, pana ce primaria va semna cu alti operatori, pentru urmatorii opt ani.

In septembrie 2013 si in februarie 2015, Primaria a scos la licitatie, de doua ori, serviciile de salubrizare stradala si deszapezire, insa de fiecare data, procedurile au fost anulate.

In acest context, vechile contracte, semnate in urma cu zece ani cu Brantner si Rosal, sunt prelungite la nesfarsit. Totusi, din cauza incertitudinii, cele doua societati nu fac investitii pe termen lung in infrastructura. Clujul a ramas fara cosuri de gunoi pe strazi, iar masinile care se folosesc la ridicarea gunoaielor sunt depasite din punct de vedere tehnic
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *