In vizor

Aproape 200 de pompieri și jandarmi din Cluj au plecat la simularea cutremurului de 7,5 grade pe scara Richter din București. Cine mai are grijă de oraș? – VIDEO

Timp de cinci zile, începând de astăzi, vor avea loc exerciții și simulări de cutremur în București. Scenariul prevede un seism de 7,5 grade pe scara Richter. Din Cluj, participă 116 pompieri și 70 de jandarmi plus mai multe autospeciale de intervenție. Acesta este un exercițiu național care presupune mobilizarea a numeroase echipaje de pompieri din toată țara. Toate bune și frumoase, dar ce se întâmplă dacă, Doamne ferește, are loc o catastrofă în Cluj în aceste zile când un număr important de angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj au plecat în Capitală. 

În cadrul exercițiului din București, pentru asigurarea interventiei in caz de cutremur, din cadrul unitatii ISU din Cluj se deplaseaza la Bucuresti urmatoarele forte si mijloace de interventie:
– o autospeciala de muncă operativă;
– o autospeciala de descarcerare grea;
– 2 ambulante SMURD;
– 1 autospecială de Intervenție la catastrofe și calamități;
– 2 autospeciale de stingere a incendiilor cu modul de descarcerare;
– 1 punct medical avansat;
– 1 container multirisc
– 1 container tabără mobilă
– 1 autocamion
– 1 autospecială de transport personal și victime multiple
– 2 autospeciale de serviciu
– 2 microbuze
– 1 ambulanță de terapie intensivă mobilă SMURD

Totalul personalului implicat din cadrul ISU Cluj este de 116 pompieri (5 ofițeri, 1 maistru militar și 110 subofițeri). De asemenea, 2 medici și 2 asistenți medicali din cadrul UPU-SMURD încadrează ambulanțele SMURD ce se deplasează la București. 

În cadrul exercițiului SEISM 2018, la ordin, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca acționează în sprijin cu 70 jandarmi și 9 autovehicule. Aceste forțe sunt în cazarmă, pregătite să intervină la solicitare. 

În cadrul exercițiului, autorităţile testează modul de răspuns la cutremur, modalitatea cum reacţionează fiecare din judeţele ţării pentru a veni în sprijinul zonelor calamitate şi, cel mai important, modul în care reacţionează autorităţile din Bucureşti şi cele centrale, într-o astfel de situaţie. 

„Exerciţiul urmează să fie observat şi monitorizat şi urmează să primim şi un raport la sfârşit, de către colegii de la Uniunea Europeană, de la Comisia Europeană, colegii de la NATO, şi o să avem şi colegii din SUA, de la Agenţia Federală pentru Management şi Situaţii de Urgenţă, care urmează să ajungă în România şi să participe la monitoizare. Exerciţiul are o dimensiune internaţională foarte mare, care va începe să se vadă în următoarele zile şi va creşte treptat. Vor fi participări internaţionale în cadrul exerciţiului”, a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. 

Potrivit scenariului exerciţiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburant, căi de transport rutiere, feroviare).

Cutremurul a avut epicentrul în zona seismică Vrancea, în localitatea Nereju, la o adâncime de 140 km, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca axă de deplasaredirecţia Sud – Vest (Bucureşti – Alexandria – Sofia) şi Nord – Est (Iaşi – Chişinpău).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *