Focus

Apare un nou tip de contract de muncă. Avantaje și dezavantaje

Guvernul a propus o inițiativă neașteptată: munca de acasă, pe computer. Angajații care lucrează pe calculator și telefon, vor putea să-și desfășoare activitatea la domiciliu, pentru orice firmă locală sau internațională, pe baza unui contract de tip teleworking. Ministerul Muncii a propus spre dezbatere publică un proiect care are numeroase avantaje, atât pentru angajator cât și pentru angajat. Cum va afecta economia unui oraș bazat pe industria IT, precum Clujul, și ce va aduce nou pe piața muncii?

Guvernul României pregătește un nou tip de contract de muncă – contractul teleworking. În Codul Muncii exista și până acum opțiunea de a lucra de acasă, dar toate cheltuielile pe care le făcea angajatul în procesul muncii erau suportate de către el, cum ar fi de exemplu curentul electric consumat. Ce aduce nou pe piața muncii contractul numit teleworking este faptul că sediul firmei se „mută” la angajat, iar acesta este plătit integral pentru munca depusă și pentru cheltuieli. Angajatorul are de asemenea numai de câștigat.

Cheltuielile lui administrative se reduc considerabil, dacă nu mai are de plătit mijlocul de transport, închirierea spațiului, utilitățile sau un parc auto. Noul tip de contract e valabil, însă, numai pentru locurile de muncă în care se poate presta serviciul de la distanță, folosind calculatorul sau telefonul. 

În Cluj-Napoca, un oraș în care predomină industria IT și cea a vânzărilor directe, de câțiva ani deja se practică în anumite companii acest tip de contract, fie că vorbim de IT-iștii care lucrează de acasă pentru firme americane, fie că ne referim la părinții care sunt angajați în multinaționale și li se permite să stea acasă cu copilul mic și să lucreze de la calculatorul personal. Specialiștii în resurse umane spun că ideea este foarte bună deoarece România se aliniază astfel la realitatea pieței muncii din SUA și alte țări dezvoltate.

„Cred că e o idee foarte bună. Era o astfel de variantă de a lucra de acasă și în Codul Muncii de până aum. Sunt joburi pentru care se pretează, se face economie de resurse, nu se mai plătește sediul. Pentru angajați e mult mai confortabil, răspunzi pe atingerea obiectivelor, nu pe numărul de ore lucrate. Mai sunt și părinți care consideră că își cresc mai bine copiii dacă lucrează de acasă. În State se practică pe scară largă și am văzut că fac asta și multinaționalele din zona Clujului”, a declarat Adela Popoviciu, psiholog și consultant HR.

Ministerul Muncii spune că prin acest tip de contract vrea să flexibilizeze relațiile dintre angajator și angajat și să le adapteze la realitățile socio-economice actuale. Economiștii confirmă că într-adevăr demersul Guvernului se bazează pe o realitate care are loc în multe orașe mari ale țării. Aproape un sfert din populație lucrează deja la domiciliu.

O parte din acești angajați plătesc taxe și impozite, alții mai fentează dacă lucrează pentru firme din străinătate. Economistul clujean Iosif Pop spune că singura problemă cu acest tip nou de contract de muncă este tocmai faptul că mulți angajatori care au angajați la domiciliu vor alege să nu plătească taxe.

“Cred că Guvernul pleacă de la o realitate, nu de la o dorință. Realitatea este că mulți dintre angajați, și clujeni, prestează această formă contractuală în momentul de față. De 5-6 ani a tot luat amploare. Adică, începi lucrul la ora 11.00 și lucrezi de acasă, iar forma contractuală o știu numai ei. Nu știu unde se plătesc impozitele și taxele. Atâta vreme cât sunt un contribuabil onest, e o măsură bună.

Dar e o chestiune de bun simț și pentru cel care lucrează pentru State, de exemplu, și trăiește în România să plătească taxe. Depinde unde se colectează aceste taxe. Impozitul pe salar e unul local, deci va afecta pozitiv economia”, a declarat Iosif Pop.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *