Anchete

Anumiți tineri din Cluj, organizați într-o federație, vor primi astăzi 210 000 de lei din partea Primăriei pe bază de bla-bla-uri

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca va vota astăzi acordarea a peste un milion de euro pentru diverse proiecte „culturale”, de tineret și sportive, sub pretextul generos al promovării imaginii orașului pe plan național și internațional, al unui impact major asupra comunității. În fapt, proiectele care urmează a fi votate sunt, majoritatea, de anvergură cel mult sătească, impactul major manifestându-se doar asupra comunității celor care implementează proiectele finanțate din bani publici. 

Unul dintre criteriile Comisiei de analiză și selecție a proiectelor depuse spre finanțare este cel al continuității proiectelor pe plan local și regional. Principiu respectat, în sensul că proiectele din trecut, realizate în mod discutabil de anumite grupări de tineret, sunt acum propuse și urmează să fie implementate de noi organizații, înființate recent ad-hoc, pentru a primi fonduri de la bugetul local. O altă Mărie, cu un alt nume, dar cu aceeași pălărie.

Este și cazul Federației Tinerilor din Cluj, un ONG proaspăt constituit, care pare a fi o nouă Federație Share (controversata Federație care a organizat prima ediție Untold, festival născut și hrănit inițial din bani publici, pentru a fi ulterior privatizat).

Ziar de Cluj a arătat într-un material anterior faptul că în boardul director al Federației Tinerilor din Cluj îl regăsim ca președinte pe Tudor Ogner, vicepreședinte tineret în cadrul Federației Share, dar și pe alți tineri cu conexiuni directe sau indirecte cu Federația Share sau cu Bogdan Buta, fostul președinte Share, cel care a deținut de la bun început ca marcă înregistrată Festivalul Untold.

Federația Tinerilor din Cluj a depus cereri de finanțare anul acesta pentru 3 proiecte, între care: Tineret@Cluj-Napoca 2017 și Cluj Never Sleeps, evenimente organizate în trecut de către Federația Share. Astfel, se asigură continuitate acestor proiecte și, probabil, și a modului de lucru, care va fi dus mai departe de noua organizație de tineri descurcăreți. 

Pentru ce alocă Primăria bani publici nerambursabili?

Ziar de Cluj le-a solicitat reprezentanților Federației Tinerilor din Cluj o serie de informații pe care le considerăm concludente pentru corecta informare a cititorilor noștri, plătitori de taxe la bugetul local de unde Federația va primi anul acesta fonduri nerambursabile. Am solicitat mai multe detalii privind evenimentele pe care Federația le va organiza în anul 2017: Tineret@Cluj-Napoca 2017, Clujul pentru Tineri și Cluj Never Sleeps, în ce vor consta aceste evenimente, cum vor fi folosite fondurile nerambursabile primite din partea municipalității și cine vor fi organizatorii.

Ziar de Cluj a solicitat și din partea Primăriei Cluj-Napoca proiectele de finanțare nerambursabilă pe anul 2017, depuse de Federația Tinerilor din Cluj.

Pe principiul: „Voi dați-ne banii, că apoi noi vom vedea ce putem face cu ei!”, Consiliul Local va decide „în orb” pentru ce activități „culturale” va aloca fonduri publice nerambursabile.

Se pare că la Cluj-Napoca Primăria acordă din nou bani pe nevăzute, așa cum s-a întâmplat și acum doi ani, pentru că, după cum specifică președintele Federației Tinerilor din Cluj, „fiecare dintre cele trei proiecte au prevăzute mai multe activități” (nu se specifică ce anume), iar în funcție de resursele de care Federația va dispune, aceasta va decide ce va putea implementa. 

O metodă de lucru foarte interesantă și, am putea spune, foarte neprofesionistă: creăm o federație, cerem cât mai mulți bani de la Primărie pentru câteva proiecte ce sună pompos, apoi, în funcție de câți bani primim, vedem ce putem face:

„Fiecare dintre cele trei proiecte au prevăzute mai multe activități, iar în funcție de resursele de care vom dispune, vom decide ce putem implementa. În acest sens, așteptăm decizia consiliului local, iar după ce vom ști pe ce anume ne putem baza, vom face o analiză și în funcție de prioritățile din cadrul fiecărui proiect și de resursele pe care le vom atrage, o să decidem ce activități vom implementa.

Organizarea proiectelor va fi realizată de noi ca federație în parteneriat cu organizațiile membre. În principiu, fiecare proiect sau activitate mai mare va avea un manager de proiect din partea echipei FTC, iar echipa proiectului va proveni din  una sau mai multe organizații membre, în funcție de complexitatea și de specificul proiectului/activității. De asemenea ne bazăm pe sprijinul instituților publice ce au ca resposabilitate sectorul de tineret”, a declarat Tudor Ogner, președintele Federației Tinerilor din Cluj, pentru Ziar de Cluj

Răspunsul primit din partea Primăriei Cluj-Napoca ne oferă o imagine mirobolantă, a unor proiecte aparent grandioase, în fapt lucruri care sună bine pe hârtie, dar care, odată implementate, le vor aduce beneficii doar celor care le implementează.

Proiectele propuse spre finanțare, sumele cerute de către Federația Tinerilor din Cluj, cele propuse de Comisia de analiză și selecție spre alocare și activitățile din cadrul proiectelor sunt următoarele, după cum ne transmite Primăria Cluj-Napoca:

„Clujul pentru Tineri/Cluj for Youth”- suma cerută de Federația Tinerilor din Cluj este de 290.000 de lei, suma propusă de Comisia de analiză și selecție spre alocare – 30.000 de lei. Activitățile din cadrul proiectului sunt:

– realizarea unei platforme multilingve de comunicare, care va deveni o sursă de informații cu privire la modalitățile prin care vor putea participa la evenimente de dezvoltare personală și profesională, cultură, educație nonformală, sport, sănătate și recreere, participare și voluntariat, muncă etc.

– realizarea de emisiuni de către tineri pentru tineri

– monitorizarea evenimentelor ce au ca target tineri din Cluj-Napoca

– studiu privind nevoile tinerilor din Cluj-Napoca

Așadar, Primăria Cluj-Napoca finanțează din bani publici nerambursabili Federația Tinerilor din Cluj pentru a realiza „emisiuni de către tineri pentru tineri”, nu se știe deocamdată la ce posturi de radio/tv. Primăria va finanța astfel, cel mai probabil, în mod indirect, instituțiile media de casă, cele prin care și primarul își transmite promisiunile în mod populist. În ceea ce privește studiile și monitorizarea, atâta timp cât nu se precizează finalitatea, scopul, aceste activități în sine reprezintă doar metode eficiente și simple de tocat bani publici. 30 000 de lei.

În privința platformelor multilingve de comunicare, astfel de platforme multilingve există deja, Primăria irosind banii pe două platforme – clone: visitclujnapoca.ro și visitcluj.ro. De ce mai este nevoie acum de o a treia platformă realizată din bani publici care să conțină, în mare, aceleași tipuri de informații ca site-urile care deja există și care deja sunt redundante, este o întrebare la care doar angajații Primăriei care au avizat pentru finanțare acest proiect al Federației Tinerilor din Cluj pot răspunde.

Un alt eveniment explicat de către reprezentanții Primăriei este „Cluj Never Sleeps”:

Cluj Never Sleeps/Noaptea albă a culturii” – suma cerută de Federația Tinerilor din Cluj este de 390.000 de lei, suma propusă de Comisia de analiză și selecție spre alocare – 70.000 de lei. Activitățile din cadrul proiectului sunt următoarele:

– program cultural intens de activități și evenimente, care se desfășoară în noaptea dintre 18 și 19 iunie, ,,noapte albă” a culturii.

În referatul de aprobare privind finanțarea nerambursabilă a acestui proiect nu se specifică mai multe detalii, nimic concret, doar generalități, la fel ca în răspunsul Primăriei, transmis către Ziar de Cluj doar pentru a se bifa un răspuns. Și explicațiile pe care ni le-a oferit Tudor Ogner, președintele Federației, sunt doar de ordin general:

„Cluj Never Sleeps promovează cultura în rândul publicului larg, într-un mod inedit și atractiv prin crearea unui program cultural intens de activități și evenimente, desfășurate pe parcursul a 48 de ore.

Proiectul se desfășoară ca o „noapte albă” a culturii, noapte în care orașul este mai viu, mai dinamic și mai tânăr, și în care se întâlnesc multiculturalitatea și interactivitatea. Cluj Never Sleeps a pornit de la o idee simplă. Clujul este unic prin diversitate – atât prin prezența multor culturi, cât și a unei varietăți de opțiuni pentru timpul liber. Aici oricine își poate descoperi pasiunea pentru cultură, pe care să o împărtășească cu prietenii.

Cluj Never Sleeps se află la cea de a patra ediție în 2017 și se desfășoară în noaptea dintre 24 și 25 iunie.”

Consiliul Local va finanța așadar cu 70 000 de lei o manifestare care momentan este la stadiul de bla-bla-uri. Ca să parafrazăm o vorbă mai veche: „Aici sunt banii dumneavoastră!”

Tineret@Cluj-Napoca 2017 este un alt proiect propus de Federația Tinerilor din Cluj, asupra căruia ne-a „luminat” Primăria Cluj-Napoca:

,,Tineret@Cluj-Napoca 2017” – suma cerută de Federația Tinerilor din Cluj este de 870.000 de lei, suma propusă de Comisia de analiză și selecție spre alocare – 110.000 de lei. Activitățile din cadrul proiectului sunt următoarele:

– realizarea unei competiții sportive de anvergură care să cuprindă 20 de ramuri sportive

– școală de toamnă pentru tineri-workshop-uri, traininguri, dezbateri pe teme legate de time management, managementul proiectelor, al organizațiilor, lucrul cu tinerii, scriere de proiecte, leadership

– conferință (Blink-The Youth Conference) care va cuprinde prezentări, dezbateri Oxford Style, prezentări maraton

– crearea unui centru de resurse pentru ONG-urile de tineret

– Gala Tineretului Clujean

– formarea a 20 de lucrători de tineret.

Așadar, Consiliul Local Cluj-Napoca alocă 110 000 de lei pentru formarea profesională a 20 de tineri dintr-un ONG, pe lângă alte evenimente subțirele, precum dezbateri, conferințe, și pentru un centru de resurse pentru ONG-uri. Interesul public, în această alocare de bani deloc privați, pentru pregătirea profesională a unor privați și pentru dezvoltarea organizațiilor lor, este greu de perceput. 

În final, reluăm o declarație a președintelui Federației care cere bani de la Consiliul Local Cluj-Napoca. Pentru că e conclusivă:

„Fiecare dintre cele trei proiecte au prevăzute mai multe activități, iar în funcție de resursele de care vom dispune, vom decide ce putem implementa. În acest sens, așteptăm decizia consiliului local, iar după ce vom ști pe ce anume ne putem baza, vom face o analiză și în funcție de prioritățile din cadrul fiecărui proiect și de resursele pe care le vom atrage, o să decidem ce activități vom implementa”, a declarat Tudor Ogner, președintele Federației Tinerilor din Cluj, pentru Ziar de Cluj.

Așadar, Primăria va aloca astăzi bani în orb, pe simple vorbe, iar ONG-ul va decide mai apoi, în funcție de resursele primite, ce va putea implementa.

Dragi consilieri locali, domnule primar Emil Boc, Federația Tinerilor din Cluj așteaptă decizia domniilor voastre, pentru ca tinerii să știe pe ce anume se pot baza, ca să se gândească mai apoi ce pot face. Puteți aloca din nou „în orb” fonduri nerambursabile din banii publici, pentru că aceste fonduri vor fi, cu siguranță, pe mâini bune! Spor la ridicat mâna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *