Din oras

Antrenati sa salveze vieti. 100 de tineri clujeni vor sa fie paramedici SMURD

SMURD Cluj face recrutari. Pana astazi, s-au inscris in program peste 100 de studenti ai Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”. Tinerii spun ca stagiul de practica la SMURD ii ajuta sa se profesionalizeze intr-un sistem de invatamant medical axat mai mult pe cunostinte teoretice. Peste 1.300 de studenti ai UMF sunt pregatiti in medicina de urgenta, gratie unei platforme online create in urma unui proiect international in valoare de 9,5 milioane de lei, derulat de SMURD.

Singura conditie pe care trebuie s-o indeplineasca viitorii voluntari este sa fie studenti ai Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF).

“Singura conditie este ca ei sa-si doreasca sa faca acest lucru si sa fie studenti ai UMF, in anii I-IV, indiferent de facultate”, a explicat seful SMURD Cluj, Cristian Ursu.

Medicinistii, atrasi de SMURD

Ioana Bota e studenta la Medicina Generala in anul II. Spune ca a aplicat pentru un stagiu de voluntariat la SMURD pentru ca vrea sa-i ajute pe oameni. Experienta de la SMURD e o continuare fireasca a demersului inceput in liceu – voluntariatul la Crucea Rosie. A aflat despre recrutari de la colegii ei din anii mai mari.

E o chestie pe care mi-am dorit-o din anul 1. Sunt foarte multe motive pentru care vreau sa fac voluntariat la SMURD. E o experienta unica. Eu, fiind pasionata de prim-ajutor, am fost voluntar la Crucea Rosie si am prins microbul. Mi se pare important sa o adaug la experienta medicinii. Acolo am ocazia sa invat foarte multe de la medici si paramedici.  Voluntariatul la SMURD e important si pentru ca te invata sa lucrezi in echipa, sa pui un diagnostic intr-o situatie de criza: aduce multe beneficii atat pe plan personal cat si profesional”, a spus Ioana Bota, studenta in anul II, la UMF.

Voluntariatul la SMURD, avantaj dublu

Reprezentantii SMURD Cluj arata ca stagiile de voluntariat reprezentta un castig dublu, atat pentru studenti, cat si pentru serviciul de urgenta.

“Voluntariatul la SMURD reprezinta un avantaj dublu: noi lucram cu niste oamenii pe care ii pregatim, care isi doresc sa faca performanta, iar pentru ei avantajul consta in faptul ca vad o gramada de lucruri pe care altfel nu au cum sa le vada”, a continuat Ursu.

Peste 100 de studenti de la UMF vor sa fie voluntari la SMURD Cluj. Ei concureaza pe aproximativ 50 de locuri. Tinerii vor urma un curs teoretic de 3 saptamani, urmat de o perioada de pregatire in ateliere, de 4 saptamani.

“Apoi, vor intra in pregatire cu garzi pe UPU si garzi pe SMURD. Urmeaza sa stabilim numarul final al voluntarilor. Nu am hotarat cati vom tine; evaluarea se va face dupa ce vom vedea cati dintre actualii voluntari din anul 6 se retrag, din cauza ca trebuie sa se pregateasca pentru licenta si pentru rezidentiat”, a spus Ursu.

Recrutarea pentru SMURD are loc o data la doi ani. Dupa ce trec de stagiile de pregatire, tinerii devin paramedici SMURD.

“Eu sunt voluntar la SMURD de 4 ani. De la inceput am avut ocazia sa vad ce fac colegii mei mai mari si sa ma profesionalizez. Practica la SMURD se bazeaza pe performanta si de aceea am ales acest sistem”, a spus coordonatorul paramedicilor SMURD Cluj, Catalin Constantinescu, student in anul 5 la UMF.

Medicina de Urgenta, in training si la UMF

UMF Cluj a incheiat, in 2013, un program de doi ani destinat pregatirii studentilor in medicina de urgenta, pe o platform online. Programul, in valoarea de 9,5 milioane de lei, a fost derulat in parteneriat cu Fundatia pentru SMURD , Asociatia Shotron si Societatea Franceza de Medicina de Catastrofa. Proiectul continua, iar, in total, peste 1.300 de studenti au participat la cursuri. Studentii se pot pregati online, iar la seminarii se poarta discutii despre protocoalele utilizate in medicina de urgenta.

“Programul s-a incheiat in 2013, dar proiectul continua. Cursul este destinat studentilor din anul 6, sau celor care cer acest lucru. E o platforma online. Studentii au elemente teoretice si exemple pe cazuri simulate”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, responsabilul de proiect din partea UMF Cluj, Adela Golea.

Cursul de la Cluj va fi aplicat si in sistemul de invatamant medical din Franta, potrivit reprezentantilor Societatii Franceze de Medicina de Catastrofa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *