In vizor

Angajații Brantner Vereș refuză de ieri să mai ridice gunoiul menajer. Gunoierii nu vor să mai lucreze pe salarii de profesor!

Angajații firmei de salubritate Brantner Vereș, firmă care ridică deșeurile menajere dintr-o jumătate a Clujului, refuză de ieri să mai ridice gunoaiele. Ei sunt hotărâți să nu reînceapă lucrul până când salariile lor mizere, similare cu ale unui profesor din preuniversitar, nu se vor mări. Contractul colectiv de muncă al angajaților Brantner Vereș a expirat în urmă cu 4 luni, ei acuzând conducerea că de atunci tergiversează lucrurile, refuzând să le acorde sporurile care li se cuvin și să le mărească salariul până la un nivel decent, similar cu al unui asistent universitar.

Greva spontană de vineri riscă să se prelungească și să continue și săptămâna viitoare dacă șoferii și cei care ridică gunoaiele nu își vor primi drepturile salariale care ei consideră că li se cuvin.

„Până nu se reglementează treaba, nu o să ridicăm gunoaiele, pentru că așa sunt hotărâți oamenii!”

Ziar de Cluj i-a contactat pe doi dintre liderii angajaților Brantner Vereș pentru a elucida cauzele și pentru a afla intențiile viitoare ale acestora, în ceea ce privește acest conflict de muncă, dacă ei își vor relua activitatea săptămâna următoare, sau dacă îi vor lăsa pe clujeni cu gunoiul în fața casei.

Greta Costin, unul dintre liderii angajaților greviști de la Brantner Vereș, a declarat:

„Am fost vineri, ne-am prezentat acolo la noi, la garaj, dar nu am ieșit la lucru. Oamenii sunt nemulțumiți de negocieri, de salariu, de banii pe care îi iau și de 4 luni noi tot negociem cu conducerea întreprinderii și nu am mai ajuns la o înțelegere cu dânșii, ei tot amână. Celălalt contract a expirat, dar nici nu s-a respectat cel vechi și, de aceea, suntem supărați. Tot am negociat și nu ne-am înțeles. Ne dorim să ni se mărească salariul, că îl avem minim pe economie. Ca gunoier, de 20 de ani, am minim pe economie! Sporurile ni le-a tăiat domnul Vereș, cât trăia, dar în contractul colectiv de muncă scrie că sunt încadrate în salariu. Și dacă scoatem acele 30% sporuri rămânem cu vreo 9 milioane. Deci, nici minimul nu îl avem! Și nu s-a respectat, că un ridicător ar trebui să aibă cam 1400 salariul de încadrare, plus sporurile, până în 1700, și nu s-a respectat. Noi de 4 luni tot negociem cu conducerea întreprinderii și muncitorii s-au supărat! 

Șefii deja au început să ne amenințe că ne dau afară de luni, i-au sunat pe câțiva colegi! M-am dus la ei acasă să îi liniștesc, să nu se teamă!

Toți am protestat! Suntem cam 50 de încărcători, plus șoferii, vreo 30, cam 80 în total! Directorii, administratorii firmei, vineri dimineață au fost acolo, nici nu ne-au băgat în seamă! Tot așa ne-au mai prostit să ieșim, dar oamenii sunt supărați, sunt nemulțumiți de salariu, au vrut să ne taie concediul, bonurile de masă! Banii sunt foarte puțini! Eu rămân în mână cam cu 1000 de lei, 1100 maxim! Lucrăm de la 6 dimineața, până la două la amiază! Să vedem luni ce se va întâmpla! Ne-au dat ceva hârtie, în care spun că pe miercuri să ne întâlnim, dar muncitorii nu au mai vrut, că ne-am mai întâlnit la ședință de vreo 3 ori înainte de asta, de 4 luni negociem, și nu am ajuns la nicio înțelegere. Ei vor să nu ne dea bani, să rămânem tot așa! Ei vor cu vreo 50 de lei să mărească, să nu ne dea sporul, să ne taie și vechimea, să ne-o includă în salariu. Dar salariul, cum au făcut ei calculul, îmi tăiau 10 bonuri de masă și să îmi dea mărire vreo 90 de lei, deci cam tot banii mei îi luau dintr-o parte și îi puneau în alta și nu am fost de acord! 

Luni noi ne prezentăm la serviciu, dar nu mergem să ridicăm gunoiul, stăm înăuntru! Noi așa am hotărât, așa au hotărât oamenii, că până nu se reglementează, până nu vine cu ceva în scris, cu ceva semnat, după vorbe nu ne mai luăm! Noi ridicam gunoiul de la Sora în jos, Bulevardul 21 Decembrie, cartierul Bulgaria, Muncii, Gheorgheniul, Mărăștiul, Someșeniul, Dâmbu Rotund, Mărășești, de la Sora în jos toate străzile, în afară de cartierele Zorilor, Mănăștur, Grigorescu, unde nu ridicăm noi.”

Lingurar Marinel, un alt lider al greviștilor, a explicat, pentru Ziar de Cluj, care sunt nemulțumirile angajaților Brantner Vereș:

„E o grevă spontană de vineri dimineața, e ceva normal, pentru că noi trebuia să ajungem la o negociere de salarii, iar șefii noștri și conducerea ne-au indus în eroare 4-5 luni de zile. Noi nu am putut negocia salariul și ei ne-au indus în eroare și oamenii au luat o decizie de a se opri. Mărirea de salariu, sporurile de care oamenii beneficiază, întreprinderea nu s-a ținut de respectarea contractului colectiv de muncă și ne-a dus în eroare, din 2014 până în 2016 noi am beneficiat de un spor de salubrizare de 30%, care ei nu ni l-au dat până la ora actuală, ne-au dat minimul pe economie, 12 milioane 500, în mână. Și aici sunt oameni cu vechime de 20-25%, la care nu mai le convine. Noi trebuia să negociem salariul acum 4 luni și ei 4 luni de zile ne-au dus tot cu zăhărelul! Și din-asta s-au oprit oamenii!

Sâmbăta nu e obligatoriu să venim la muncă și luni o să vedem ce decizie o să luăm. Ei vor să ne taie nouă vechimea noastră, 25% ce o avem, să ne-o bage în salariu, deci ei vor să ne mărească salariul cu banii noștri! Vor să ne taie și 10 tichete de masă, acum avem 20 pe lună. Și la sporurile de toxicitate vor să ne dea 5% din 30%, cât am avut noi. Noi avem un contract colectiv de muncă de acum 20 și ceva de ani, care nu s-a respectat. Noi vrem să știm exact, concret, cât luăm pe lună în mână, să știm o treabă! Dar ei ne iau tot cu brutul! Că nu vă convine să aveți brutul 17-18 milioane? Ba da, minus 6, cu cât rămâi? Că de acolo îți trage impozit, CAS, și nu rămâi cu mai nimic! Și sporul de 30%, de salubrizare, ei zic că ne e inclus în salariu! Nici luni nu ridicăm gunoaiele; până nu se reglementează treaba, nu o să ridicăm gunoaiele, pentru că așa sunt hotărâți oamenii!

Ioan Zlati, directorul Brantner Vereș, nu a putut fi contactat, fiindcă la telefoanele firmei de ieri nu răspunde nimeni. Dacă săptămâna viitoare angajații Brantner Vereș nu vor reuși să își negocieze cu conducerea salariile mărite, jumătate din Cluj se va îneca în gunoaie. Nu e destul că de luni de zile locuitorii câtorva cartiere respiră fum de gunoaie arse de la Pata Rât, acum vor simți și miasmele maldărelor gunoaielor din fața blocului sau a caselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *