Reportaj

Andrei Chirila, antrenorul care te invata nu doar sport, ci iti vindeca si sufletul

Andrei Chirila este el insusi o lectie de viata pentru orice om “normal”, care se confrunta macar o data in viata cu kilograme in plus, cu un stil de viata sedentar sau cu prea multe ore petrecute in scaunul de la birou. A slabit 26 de kilograme intr-o singura vara, s-a apucat de sport de unul singur, iar acum, dupa multe cursuri de formare profesionala, este printre cei mai apreciati antrenori din Cluj-Napoca. La clasele lui, sportul se face nu numai cu trupul, ci si cu mintea si cu sufletul.

Andrei Chirila nu a fost o persoana sportiva in tinerete. Ba, mai mult, in anii de facultate, orele petrecute pentru studiu erau compensate cu cate o prajitura cu mere de la mama. Asa a ajuns sa aiba cu cateva…destul de multe kilograme in plus fata de greutatea normala. Pana in ultima vara de student, cand a slabit 26 de kilograme in cateva luni! A avut ambitie si a stiut exact ce sa faca: sute de ore de alergat, clase de aerobic, tae bo. A combinat dieta cu sportul si incet-incet a ajuns sa cunoasca foarte bine exercitiile potrivite.

“Asa am ajuns sa descopar persoanele din zona aerobic, fitness, si mi-am dat seama ca as avea toate calitatile sa tin la randul meu clase de aerobic”, isi aminteste el. In scurt timp, sportul avea sa devina nu doar un stil de viata, ci si o profesie.

A inceput cursurile de antrenor aerobic la Federatia Sportul pentru Toti, locul unde multi antrenori isi pun bazele in cunostintele despre sport. A invatat prima data Steel Combat, o clasa de aerobic inspiata din Arte Martiale, pe care a si predat-o, ulterior cu mare succes la Gimmy.

Ceea ce l-a definit pe Andrei Chirila, ca si antrenor, a fost, insa, bodyART. Ca si multi sportivi, a fost reticent la inceput. Era un tip activ, facuse mult fitness, pentru tonifiere, si i se parea ca acest concept nu i se potriveste.

“Mi-am spus ca nu o sa fac clase de Pilates, Yoga, nu este pentru mine. Mie imi placeau clasele de forta, cele cardio. Asta, pana am participat la prima clasa de bodyART. Eram socat. Credeam ca este foarte usor, in schimb clasa a fost foarte grea, pentru ca iti solicita tot corpul, iti solicita musculatura static, asa-numita izometrie”.

La sfarsitul primului curs de bodyART, Andrei Chirila a avut o experienta la care nu se astepta: l-au podidit lacrimile.

“Am aflat, ulterior, ca eliberezi acele zone unde acumulezi stres, le dai tot felul de impulsuri. La sfarsit, mai ales persoanele mai senzitive, datorita acestor impulsuri, efectiv simti ca trebuie sa dai ceva afara”.

Pentru Andrei, a fost o revelatie, a stiut ca bodyART este locul lui, locul unde nu faci doar sport, ci iti vindeci si sufletul.

Programator full time job

Intre orele de sport si alergatura de la o clasa la alta, Andrei este un tip normal, programator full-time job. Greu de crezut, daca analizezi programul lui zilnic. Dar el reuseste sa imbine perfect cele doua profesii si sa dea tot ce e mai bun pentru fiecare dintre ele. Disciplina unei facultati la profil real – Matematica-Fizica – l-a determinat sa isi gandeasca clasele in mod structurat, sa fie autocritic, sa se perfectioneze mereu si mereu.

Astfel, clasele lui au o logica apoape matematica, imbina aproape perfect partea cardio, de forta, cu cea de streching, yoga, pilates.

“Incerc sa separ cele doua domenii, mi se pare un act de profesionalism. As putea spune ca intotdeauna prefer calitatea, in detrimentul cantitatii, deoarece oamenii mai senzitivi te simt. Eu ma bucur ca am oameni deosebiti la clase, si stiu ca ei rezoneaza cu antrenorul. Bineinteles, nu stii nciodata cine iti trece pragul clasei de aerobic, dar oamenii care raman, sunt oamenii tai. Eu ma mandresc cu ei, pe multi i-am luat aproape de la zero, nu facusera sport. Au ajuns, insa, sa slabeasca foarte multe kilograme, sa isi schimbe stilul de viata.  Oameni care nu puteau dormi noaptea, din cauza unei dureri de spate, si care, dupa orele de bodyART, au venit sa imi multumeasca. Eu ma mandresc cu ei, pentru ca este foarte usor sa antrenezi o persoana care are experienta sportiva, dar veleitatile tale de antrenor le dovedesti atunci cand schimbi viata unei persoane cu care o iei de la zero”.

Andrei este un antrenor polivalent, tocmai de aceea a ales conceptul de bodyART, inspirat din filosofia asiatica, bazata pe Yang- masculin, forta – si Yin – mobilizare, introspectie.

“Eram o persana Yang”

“Eu eram o persoana Yang, faceam mult fitness, forta, cardio. Partea de Yin mi-am descoperit-o tocmai prin bodyART. Am inteles ca nu este de ajuns sa fii un om care isi lucreaza doar latura puternica, cea de forta. Ajungi in echilibru atunci cand lucrezi si zona Yin. Tu, ca si entitate, esti in echilibru atunci cand atat partea ta masculina, cat si partea ta feminina, sunt alineate”, explica el.
De aceea, clasele lui Andrei abordeaza acest echilibru, iar perspectiva modului de a preda este bazata pe acest concept.  “Trebuie sa stii sa jonglezi cu ambele laturi”, spune antrenorul.

In spatele unui instructor de succes stau multe cursuri, dar si bani investiti in calificare profesionala continua. Asa a ajuns si Andrei Chirila sa participe la cursuri de formare in mai multe tari din Europa. La 29 de ani pe care i-a implinit, are in spate zeci de participari la cursuri de formare, inclusiv cel de Personal Trainer, la Fitness Scandinavia.

BAX – antrenamentul in care iti vezi slabiciunile in oglinda

Cel mai nou antrenament abordat de Andrei este BAX, cel mai recent antrenament de anduranta, de performanta creat de catre Robert Steinbacher.

„BAX iese din categoria claselor de tip aerobic si poate fi mai degraba catalogat ca un program de group personal training sau bootcamp. Focusul este pe depasirea propriului nivel si pe imbunatatirea capacitatilor sportive. Este cu adevarat un antrenament unic care se focuseaza pe imbunatatirea capacitatilor atletice ale unui anumit grup prin imbinarea exercitiilor de externalizare(de intensitate ridicata, de anduranta, de performanta sportiva, in stilul crossfit = Yang) cu cele de internalizare (exercitii miofasciale, de intindere, de forta in regim static = Yin)”, explica antrenorul.

Cum antrenamentul este format dintr-o parte foarte cardio, de forta si dintr-o parte miofasciala, mai statica, BAX este ca o oglinda pentru participanti.

“Te ajuta sa iti gasesti slabiciunile in conditia ta fizica si sa lucrezi asupra lor. Ideea este sa lucram asupra punctelor noastre slabe ca sa avem progres si nu doar asupra punctelor forte. Cei foarte antrenati pe partea cardio vor fi provocati in a doua parte a clasei, iar cei care sunt foarte buni pe antrenamente gen BodyART, yoga, pilates vor fi scosi din zona de confort in prima parte a clasei. Astfel cream echilibru in corpul nostru si devenim mai buni”, conchide Andrei Chirila.

Noul antrenament a fost inclus, de curand, in programul salii de sport Gimmy.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *