Anchete

ANCHETA: Reteta clujeana de furt: pastravi vii umpluti cu PIETRE! Pofta buna!

Ne ferim de E-urile din parizer, ne dorim produse bio, incercam sa alegem tot ce e mai bun, in masura in care buzunarul ne permite, pentru o alimentatie sanatoasa. Pestele este un „refugiu” alimentar pe care romanii l-au adoptat tot mai mult in ultimii ani. Sa mananci peste, credem noi, ca popor, este mai sanatos, mai curat pentru organism. Iar pastravul este, in ultima vreme, specia preferata de peste pe care romanii o consuma tot mai des pe considerentul ca este un peste ce creste in ape curate de munte sau in crescatorii salubre, ferite de impuritati si virusi.

Dar pastravul pe care clujenii il consuma este, asa cum vom demonstra in aceasta investigatie pe care Ziar de Cluj a inceput-o acum 10 zile, supus unui bombardament nociv chiar de catre producatori, care hranesc pastravul de crescatorie cu furaje de cea mai proasta calitate, furaje compuse din resturi de animale moarte – copite, oase, zgarciuri, intestine – la care se adauga cantitati necontrolabile de aditivi, totul pentru a face pestele sa creasca repede pentru recoltare. Ziar de Cluj va publica in curand niste certificate de analiza prin care vom dovedi de ce carnea de pastrav se desface de pe oase la nici 24 de ore de la sacrificare.

Pana atunci, va prezentam in exclusivitate cum isi bat joc producatorii clujeni de consumatori vanzandu-le pastravi „tunati” cu cantitati insemnate de pietre, care ajung sa cantareasca pana la 20 la suta din greutate.

 

Sunt pline pietele clujene de pastravi „tunati”

 

Pentru aceasta investigatie, am cumparat in mai multe zile pastrav viu din pietele Clujului – Ion Mester, Marasti etc – de la vanzatori ce se aprovizioneaza preponderent de la crescatoriile din Gilau. Am eviscerat pastravii si am fotografiat continutul stomacului: fiecare dintre pastravi ingurgitase zeci de pietricele de marimea unghiei, lucru care ne-a ridicat semne de intrebare. Cantitatea de pietre este atat de mare incat la simpla palpare a abdomenului se pot simti pietricele stranse in stomac.

Filmati cu camera ascunsa, vanzatorii din piete zambesc sugubat si sustin ca aceasta practica este una generala, la toate crescatoriile din tara se intampla la fel. Lor, ca vanzatori, le convine, caci nu se afectati cu nimic. Din contra, castiga.

„Dom’le, peste tot au pus pietre in pastravi, io nu am nicio vina, puteti sa scrieti la ziar, ca nu ma intereseaza. Asa ii cumpar, asa ii dau mai departe”, spune o doamna cand o confruntam.

Nu suntem doar noi, ziaristii, cei ce am observat lucrurile astea. Musteriii care mananca pastrav in mod constant au mai facut reclamatii, dar li s-au dat explicatii ilare: de exemplu, ca pastravii obsinuiesc sa manance pietricele de pe fundul lacului, la fel cum gainile mananca nisip. Lipsiti de putere si nefacand reclamatii, consumatorii clujeni au ramas cu buza umflata.

 

La Gilau, dar si in toata tara

 

Hotia practicata de crescatoria din Gilau, dar, de fapt, de majoritatea crescatoriilor din tara, este subiect tabu in lumea producatorilor. O sursa din interiorul „sistemului” ne-a explicat cum se pune la cale inselatoria:

„In perioada de crestere, pastravii sunt hraniti cu uraje concentrate ce seamana ca forme cu „boabele” hranei de caini. Doar ca au o consistenta mai solida. Cu 24 de ore inainte de recoltare, pastravii primesc „ultima masa” care nu mai e compusa din furaje, ci din roabe intregi de pietris mic. Pastravii navalesc si ingurgiteaza pietrisul pacaliti fiind ca e hrana. Prin aceste procedeu, clujenii sunt furati la cantar cu 20 la suta din greutatea pestelui. Pe procentul asta, isi castiga producatorii TVA-ul. Asta, daca lucreaza pe acte. Daca nu, e profit pur”.

 

Spre exemplificare, un clujean care cumpara din piata doua kilograme de pastrav viu, are toate sansele sa descopere in momentul prelucrarii carnii ca a dat bani si pe aproape o jumatate de kilogram de pietris.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *