In vizor

Alin Tișe: „Spitalul Regional de Urgență nu poate fi construit de Consiliul Județean!”

În cadrul unei conferință de presă desfășurată astăzi, 3 august 2016, președintele Consiliului Județean Cluj a declarat că Spitalul Regional de Urgență nu poate fi construit de Consiliul Județean, pentru că CJ Cluj nu are resurse pentru a construi, din bugetul județului, un spital dimensionat pentru întreaga regiune. Acest spital, conform declarațiilor lui Alin Tișe, poate fi construit doar prin finanțare de la Guvern sau printr-un parteneriat public-privat, soluție la care însă autoritățile publice și privații sunt reticenți.

După ce ani de-a rândul, promisiunea Spitalului Regional de Urgență a reprezentat o sursă importantă de capital politic și electoral, în sfârșit, autoritățile județene își recunosc incapacitatea și faptul că toate promisiunile electorale de până acum au fost simple vorbe în vânt, pentru a atrage electorat.

Este un pas foarte bun conștientizarea faptului că nu sunt resurse și recunoașterea publică a faptului că trebuie găsite alte soluții pentru a se face acest foarte necesar Spital Regional de Urgență. Îi dorim președintelui Consiliului Județean să găsească acele soluții și să reușească să se țină de promisiunile electorale făcute: 

„Spitalul Regional de Urgență, v-o spun cu toată responsabilitatea, nu poate fi construit de Consiliul Județean! Pentru că Spitalul Regional de Urgență este al regiunii. Este un proiect național. Consiliul Județean Cluj nu are resurse să construiască un spital dimensionat pentru toată regiunea Transilvania sau pentru regiunea de Nord-Vest. De aceea, trebuie și dumneavoastră să știți că nu se poate construi un Spital Regional de Urgență din bugetul județului, indiferent cine e președinte de Consiliu Județean. Și e nefiresc să faci Spital Regional de Urgență strict numai din banii clujenilor, dimensionându-l la un nivel de 800-900 de paturi, care presupune întreaga regiune; de aceea, Guvernul a prins în proiectul național de finanțare europeană și așteptăm să avanseze cu Spitalul Regional de Urgență. 

Eu nu vreau să vorbesc despre foștii mei colegi, despre foștii președinți, pentru că nu acesta este scopul meu. Trebuie și dumneavoastră să înțelegeți că e o chestiune extrem de simplă. Spitalul Regional de Urgență este un spital prins de minister în master planul de sănătate și e prins pentru regiunea Transilvania. Și e dimensionat cu minimum 800 de paturi, cu flux de bolnavi și cu multe secții care se impun la un Spital Regional de Urgență și, în niciun caz un județ nu poate face, nici legal nu poți, din bugetul propriu, să construiești un spital al regiunii. 

Noi avem terenul, l-am preluat, noi am gândit la vremea respectivă un fel de parteneriat, luând un teren mai mulți, să îl construiască  un privat și să îi dăm posibilitatea să facă un alt spital lângă. Așa a fost gândirea la momentul acela, tocmai că știam că vor trece 5-10 ani până se va face Spitalul Regional din banii Guvernului. 

Și atunci, Guvernul trebuie să facă asta; dacă se va decide că și autoritățile locale din regiune vor cofinanța cu o parte, evident că Consiliul Județean o va face. Nu e stabilit numărul de Spitale Regionale pe țară, ci e stabilită suma, 60 de milioane de euro, din ce știu eu, pe spital regional. Noi putem să cofinanțăm o parte din bugetul necesar și să punem la dispoziție terenul pe care îl avem, cu PUZ-ul aprobat.

Clujul este cel mai avansat centru regional în materia Spitalului Regional de Urgență, restul nu au nici măcar terenurile finalizate, nici PUZ-urile, nimic! Noi avem deja tot la drumul european, cu acces la utilități, totul este absolut în regulă, plus un teren vecin care e liber și care se poate utiliza pentru șantier, fiind un teren care ține de județ. Deci, asta putem noi să facem. Dar, cum să investim, de unde să investim când noi avem întreg bugetul 100 de milioane de euro pe an, din care jumătate se duc pe asistența socială și pe alte lucrări, plus salariile, plus investițiile în Aeroport, în toate celelalte. Păi, noi nu avem, cu 10 milioane de euro pe an pe care i-am putea prinde pentru un spital, în câți ani am putea? În 16 ani!  

Deci, trebuie să fim realiști, ce se poate și ce nu se poate! Nici un județ în România nu își permite să facă din bugetul propriu un spital regional de urgență care costă, la o estimare a ministerului, 160 de milioane de euro. Nu se poate investi în ADI în forma asta, am încercat și atunci să capacitez județele din jur și mi s-a răspuns că fiind proprietatea numai a unui Consiliu Județean, chiar dacă faci forma asta asociativă, un alt UAT, respectiv un alt județ, nu poate investi pe un teren care nu îi aparține. Nu se poate prin ADI să faci spital regional, am încercat în mandatul celălalt, am încercat și partea privată și am ajuns la concluzia că ministerul, așa cum a pornit, dacă ar grăbi termenele, ar fi singura soluție posibilă. Sau, soluția de a capacita un privat. Dar, v-am spus, e dificil, pentru că ar presupune el să vină să investească acești bani, iar noi să îi punem la dispoziție teren, iar în perioada asta cu terenurile, cu verificările, oamenii sunt de-a dreptul reticenți în a face, să spunem, forme din-acestea combinative sau combinații cu privații. Chit că ele sunt cele mai sănătoase, dar în România, din păcate, în zilele acestea, aceste parteneriate care ar trebui să fie cheia și motorul primăriilor în dezvoltare, în care să câștige și privatul și comunitatea, la noi există încă o reticență și nu își asumă oamenii aceste parteneriate, deși eu rămân la părerea că ele sunt cele mai sănătoase, să aduci, într-un proiect al statului, și privatul care e cointeresat să câștige.” (transcrierea respectă întocmai topica declarațiilor înregistrate ale Președintelui Consiliului Județean Cluj)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *