Alimentele sunt mai scumpe cu 4,42% în aprilie, față de luna decembrie

Potrivit Institutului Național de Statistică, la produsele alimentare, preţurile de consum în luna aprilie 2020, comparativ cu luna aprilie 2019, au crescut cu 5,72%.

Rata generală a inflației pe ultimele 12 luni este de 2,68%, iar în aprilie 2020, față de decembrie 2019, de 1,42%.

În contextul pandemiei de coronavirus și a restricțiilor guvernamentale, alimentele au fost prioritare în opțiunile de cumpărare ale românilor.  

Produsele alimentare s-au scumpit cu 1,27% în aprilie față de luna martie, însă de la începutul anului, creșterea medie a prețurilor a fost de 4,42%.

Aproape toate tipurile de alimente s-au scumpit:

Pâinea s-a scumpit cu 2,37% de la începutul anului, iar prețul făinei a crescut cu 3,72%.

Legumele s-au scumpit din decembrie cu 15,93%, numai în aprilie înregistrându-se o creștere a prețurilor de 4,88% față de martie.

Fructele s-ar scumpit, din decembrie, cu 12,66%, și cu 3,97% în aprilie, față de luna martie.

Cartofii s-au scumpit cu 21,67% de la începutul anului și cu 8,96% numai în aprilie.

Uleiul s-a scumpit din decembrie cu 2,21%.

Carnea s-a scumpit cu 3% în primele patru luni ale anului.

Laptele și produsele lactate s-au scumpit din decembrie cu 2,35%.

Procentele poate nu par foarte mari, dar micile scumpiri la fiecare categorie de alimente înseamnă, la final de lună, un coș alimentar mai scump și cu câteva sute de lei. Iar trendul pare a fi, din păcate, unul într-o continuă ascensiune.

 

Adauga comentariu