Din oras

Alexandru Ladariu, seful biroului de urbanism din Floresti, angajat la stat, cu jumatate de norma la privat

Ziar de Cluj va propune o serie de materiale care urmaresc evolutia averii clujenilor cu functii importante in sistemul public. Cum s-au imbogatit, sau, dimpotriva, cum au lasat un job mai bine platit pentru activitatea in sfera publica, in ce fel a evoluat avutia acestora in ultimii ani. Alexandru Ladariu, seful biroului de urbanism din cadrul Primariei Floresti pare a fi angajat cu jumatate de norma si la privat, la o firma care desfasoara mai mutle investitii in comuna Floresti.

Arhitectul Alexandru Ladariu este de mai bine de 5 ani seful Biroului de Urbanism al Primariei Floresti. In calitatea sa de sef a uitat sa isi completeze declaratiile de avere si interese din 2011, 2012 si 2014. Probabil ca din greseala, sau din comoditate aceste declaratii nu apar pe site-ul insititutiei la care e angajat si anume Primaria Floresti. Alexandru Ladariu este cunoscut in mediul de afaceri clujean ca fiind arhitectul cel mai prolific. Apropiati ai acestuia au afirmat in repetate randuri ca Ladariu este unul dintre cei mai productivi arhitecti din judetul Cluj, avand cate 40 de proiecte realizate lunar. Acest lucru nu se regaseste in declaratiile sale de avere, insa, potrivit controalelor efectuate de catre reprezentantii Consiliului Judetean Cluj, controale ce privesc activitatea biroului de urbanism in ultimele 6 luni  in Floresti, pe care Ladariu il conduce, majoritatea  Planurilor Urbanistice Zonale si a Planurilor Urbanistice de Detaliu au mari lipsuri in ceea ce priveste o serie de avize. Cu toate acestea, in comuna Floresti se construieste in draci, fara respectarea celor mai elementare reguli de bun simt in materie de urbanism, iar o serie de proiecte avizate de subalternii lui Alexandru Ladariu sunt chiar ale firmei al carui actionar si administrator este.

Averea lui Alexandru Ladariu insa pare a fi una modesta, tinand cont de faptul ca acesta este actionar in doua firme ce au profil de constructii si proiectare, una dintre acestea fiind suspendata din 2013. Arhitectul Ladariu a infiintat in 1993 firma Lexel Impex SRL, a carui activitate a suspendat-o in 2013, cand era deja sef al biroului de  urbanism al Primariei Floresti. Potrivit ultimului bilant, firma Lexel SRL a avut in 2010 o cifra de afaceri de 11.828 lei si un profit negativ de 104.153 de lei. Inainte de suspendarea firmei, Ladariu avea in subordine 7 angajati. Cu toate acestea, potrivit declaratiei de avere in 2010, a incasat de la primaria Floresti un salariu de 35.000 de lei si dividende de la Lexel SRL, unde este asociat unic, 15.000 de lei.

Dupa suspendarea in 2013 a activitatii firmei Lexel SRL, Alexandru Ladariu a devenit actionar si administrator in acelasi an al firmei AG Tektum SRL alaturi de Muresan Gabriel Nicolae, firma cu demeniul de activitate: activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea. Firma AG Tektum SRL a avut de-a lungul timpului mai multe proiecte realizate in comuna Floresti, unul dintre acestea intrand in vizorul Agentiei Nationale de Integritate. Arhitectul sef din cadrul Serviciului de Urbanism, Alexandru Ladariu a semnat in 2014 o autorizatie de construire pentru AG Tektum, in care era asociat si administrator, obiectul vizat fiind continuarea unor lucrari in valoare de 400.000 de lei la o biserica din comuna Floresti.

In privinta averii,  Alexandru Ladariu a achizitionat in 2004 un teren agricol cu suprafata de 2000 de metri patrati situat in cumuna Marisel, unde ulterior si-a construit un imobil cu suprafata de 120 de metri patrati. La domeniul imobile detinute, Ladariu sta destul de bine. Are trei apartamente in Cluj-Napoca. Unul pe strada Horea, in suprafata de 52 metri patrati,  cumparat in 1995 si dat in chirie pentru 1.000 de lei pe un an de zile. Altul de 64 metri patrati pe strada Iugoslaviei, dobandit in 2001 si un apartament de 100 mp  pe stada Zrinii dobandit prin mostenire. Totodata, Alexandru Ladariu detine impreuna cu sotia doua autoturisme, un Volkswagen din 2001 si o Toyota Yaris fabricata in 2008. Tot in declaratia de avere din 2010, Ladariu a trecut si doua credite de consum in valoare totala de 18.000 de euro si 100 de actiuni achizitionate la Banca Tiriac a caror valoare este de 10.000 de lei. Tot in anul 2010, arhitectul sef de la Floresti a achizitionat in 2009 obligtiuni la BRD in valoare de 24.000 de lei.

Cum declaratia de avere aferenta anului 2012 lipseste, in 2013 Alexandru Ladariu depune o declaratie de avere si de interese mai curata ca Alba ca Zapada. Cu toate acestea, in calitatea sa de asociat al AG Tektum, Alexandru Ladariu a incasat 20.000 de lei dividende in conditiile in care din salariul de angajat la stat a fost remunerat pentru aceeasi periaoda fiscala cu 20.482 de lei. Trebuie precizat faptul ca firma Tektum are sediul social in apartamentul detinut de Ladariu pe strada Horea din Cluj-Napoca.

 

In 2014, arhitectul Ladariu a incasat de la firma AG Tektum SRL unde detine 50% din actiuni suma de 18.000 de lei, in conditiile in care de la Primaria Floresti acesta a incasat un salariu de 22.927 lei. AG Tektum a avut in 2014 o cifra de afaceri de 209302 lei si un profit net, realizat cu un numar mediu de 9 angajati,  de 99. 240 lei.

In concluzie, o parte din declaratiile de avere ale arhitectului Alexandru Ladariu sunt tinute la secret iar jumatate din veniturile sale sunt incasate de la privat, de la o firma care are activitate chiar in Floresti, in relatie directa cu reprezentantii biroului de urbanism pe care Aexandru Ladariu il conduce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *