In vizor

Ajutorul social încurajează NEMUNCA. Cu ocazia Sărbătorilor, Primăria Cluj premiază LENEȘII

Conducerea locala direct sau indirect susține an de an comoditatea celor care trăiesc din ajutor social. Se încurajează cerșitul și se descurajează munca prin ajutorul care se oferă inclusiv persoanelor apte de muncă. Municipalitatea alege să dea bani unor oameni care nu vor să muncească, unor oameni care refuză nejustificat o ofertă de muncă sau care refuză să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională.

Acum, cum „ocazia” sărbătorilor, leneșii sunt premiați de Primăria Cluj-Napoca cu tichete de 100 de lei. Dan Tarcea, Viceprimarul Clujului susține că aceste tichete se distribuie prin programul social „Alimente” și este dedicat persoanelor care trec printr-o perioadă mai dificilă a vieții. Primăria ar trebui să arunce o privire spre cazurile celor care beneficiază de ajutor social și mai întâi de toate să îi ajute prin oferirea unui loc de muncă.

 

„Distribuirea tichetelor sociale a început. Programul social “Alimente” este dedicat persoanelor care trec printr-o perioadă dificilă a vieții și presupune oferirea de sprijin și susținere prin alocarea de tichete sociale.Tichetele sociale sunt în valoare de 100 lei. Titularul tichetelor va primi un carnet cu 10 tichete sociale, fiecare tichet având valoarea de 10 lei. În situația în care titularul nu se poate prezenta, persoana împuternicită va avea asupra sa și buletinul/cartea de identitate (în original) a titularului tichetelor sociale”, scrie Dan Tarcea pe pagina de facebook.

 

Ajutoarele sociale de regulă se acordă persoanelor singure sau familiilor care au venituri mici sau nu au niciun venit. Persoanele care nu beneficiază de  venituri, sau au venituri foarte mici primesc trei tipuri de ajutor social: venitul minim garantat, care reprezintă o suplimentare a venitului net al celui care îl solicită, alocația pentru susținerea familiei, care diferă atât în funcție de veniturile familiei, cât și de numărul de copii, cât și de faptul că familia este sau nu formată din ambii părinți sau doar dintr-unul singur. Al treilea ajutor ce se poate cere este ajutorul pentru încălzirea locuinței, care acoperă cheltuielile de încălzire pe timpul iernii.

În Cluj-Napoca în anul 2017 sute de persoane au depus cereri pentru ajutorul de încălzire. Din dorința de a prezenta un număr exact al celor care au beneficiat în anul 2017 de ajutor de încălzire, am apelat la ajutorul primăriei. Însă purtătorii de NECUVÂT nu binevoiesc să ne mai răspundă la telefon, asta după ce ni s-a spus să revenim într-o jumătate de oră pentru a primi această informație.

În 2017 plafoanele au fost de: 1082 pentru persoanele singure beneficiare de încălzire de la Regia Autonomă de Termoficare, 786 lei/persoană pentru familiile sau persoanele care se gospodăresc împreună și 615 lei/persoană pentru persoanele singure.

Sprijinim acordarea de ajutor persoanelor cu adevărat nevoiașe, care se află în imposibilitatea de a munci și bineînțeles ajutarea copiilor, dar nu sprijinim lenea cetățenii care refuză să muncească deși sunt apți de muncă. De ce dăm acolo unde un ban se poate obține prin muncă cu propriile mâini? Tot ceea ce dăm într-o mie de părți fără a cerceta dacă este cu adevărat nevoie sau nu, am putea să ne îndreptăm spre zece locuri unde să fim siguri că este nevoie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *