Din oras

"Aici sunt banii dumneavoastra!" Sala polivalenta, contestata de clujeni

Al doilea OZN al Clujului, cea mai moderna sala de sport din Romania, a ajuns sa fie motiv de disputa pentru clujenii care urmaresc atent cum se cheltuieste banul public. Sute de voci spun, pe site-uri de socializare, forumuri si blog-uri, ca cei aproape 88 de milioane de lei puteau fi folositi intr-un alt scop – mai util. Peste noapte, pe gardurile ce imprejmuiesc lucrarile de la Sala Polivalenta au aparut si mesaje care contesta noua constructie. 

„Scoli? Spitale? Aici sunt banii dumneavoastra!”, a scris pe gardurile Sali Polivalente un protestatar nemultumit de noua constructie. Ideea pare sa fie impartasita de multi alti clujeni, care sunt de parere ca banii publici puteau si trebuiau sa fie cheltuiti cu alt scop.

„Eu sunt de acord cu ce scrie acolo. E o simpla sala de sport! Nu avem nevoie neaparata de ea, mai avem una. Avem si stadion, avem unde sa facem sport si competitii. Avem, in schimb, nevoie de spitale si de scoli”, comenteaza Sorin Nemes aparitia mesajului pe gardurile constructiei.  

Numai sa nu se dovedeasca a fi un fiasco

Razvan Sotiriu, director executiv la Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Cluj, e sincer: nici el nu stie cat de utila o sa se dovedeasca a fi noua sala polivalenta. 

„Orice constructie de baza sportiva sau teren de sport e importanta pentru comunitate, sa nu spun ca pentru sanatate e si mai importanta. Sportul face parte din cultura. Si de spitale e nevoie, dar si sportul sustine sanatatea. Depinde cat de folositoare o sa fie noua sala. Numai sa nu se dovedeasca a fi un fiasco – 7.000 de scaune sunt greu de umplut. Cele mai importante competitii din Cluj aduna 3.000 – 4.000 de oameni, ori 3.000 de oameni intr-o sala de 7.000 arata rau. Atunci, au dreptate cei care au scris pe garduri. Poate o sa ne indreptam catre cultura – o sa facem aici concerte cu Billy Idol si cu Deep Purple, asa s-ar umple sala”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Razvan Sotiriu. 

100% din bani publici

Noua constructie, ce va fi finalizata cu o intarziere de aproape doi ani fata de planul initial, a fost ridicata exclusiv din bani publici. In prima faza, pentru ca a reprezentat o prioritate pentru municipalitate, Primaria a achitat 43.753.934 lei pentru inceperea constructiei, adica peste 9,9 milioane de euro. A doua transa de bani a fost de 43.293.764, 9 lei, adica peste 9,8 milioane de euro. Investitia a fost suportata 100% din bani publici.

„Acest proiect important reprezinta una dintre prioritatile majore ale Primariei Cluj-Napoca pentru anul 2014. Este vorba despre finalizarea Salii Polivalente si a parcarii aferente de 445 de locuri“, a spus Emil Boc, intr-un comunicat postat pe site-ul Primariei.

Un proiect atat de important incat nu a mai contat cu ce s-a ridicat. La vestita sala polivalenta se lucreaza cu cele mai ieftine materiale, fara piatra, ceramica sau pardoseala. Intreaga sala e facuta din prefabricate pe structura de hala industriala, cu resurse de patru ori mai mici decat cele folosite pentru hala in care Bosch si-a deschis fabrica de la Jucu, gandita de aceiasi proiectanti.

Mai mare, mai scump, mai frumos

Numarul maxim de spectatori pe care ii poate gazdui noua sala la un meci este de 8.500. Prin urmare, un calcul simplu arata ca sala polivalenta a avut costuri aproximative de 2.350 de euro/scaun. Din acest punct de vedere, noua constructie este mai scumpa chiar decat decat Cluj Arena, al carui cost per scaun nu depaseste cu mult 1.400 de euro.

Ce vor sa faca alesii cu sala

In urma cu cateva luni, intr-o ignoranta ce da de gandit, consilierul local din comisia de Cultura a Consiliului Local Cluj-Napoca, Ioan Pop, sustinea ca o solutie pentru viitoarea galerie de arta permanenta (pentru ca – in momentul de fata – ea nu exista) o reprezinta Sala Polivalenta. Aici voia consilierul sa expuna tablorui, sa vana arta, sa organizeze intalniri de fashion si beauty.

Istoria contestata a polivalentei

Proiectul noii sali polivalente a inceput in mai 2011. Dupa un an in care s-a ridicat mai mult de jumatate din constructie, lucrarile au fost, insa, sistate. ACI Cluj, firma de constructii care a avut o oferta aproape dubla fata de CON-A, cea care a inceput lucrarile, a contestat licitatia, iar Tribunalul Cluj a decis oprirea lucrarilor pentru un motiv ce a tinut muncitorii in stand-by aproape un an: costul prea mic.

A fost organizata o noua licitatie, iar suma si firma constructoare initiala – CON-A, au ramas aceleasi. Dar lucrarile la sala au reinceput abia in luna ianuarie a acestui an.

Tot acest scandal a costat Primaria 5.985.653 lei, bani platiti pentru conservarea constructiei cat timp lucrarile au fost oprite. Astfel, cei doi ani in care trebuia finalizata sala s-au transformat in 3 ani si patru luni. 

foto: Eugen Olariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *