Aerul de Cluj asteapta reparatii de la Bucuresti

Statiile care masoara gradul de poluare a aerului din Cluj-Napoca stau pe tusa de doua luni, spun reprezentantii Agentiei de Protectia Mediului. Realitatea din buletinele lunare care arata gradul de poluare arata cu totul diferit: in Cluj-Napoca a functionat o singura statie tot anul.

 Dupa ce in urma cu un an trei din cinci statii erau defecte si nu puteau furniza rezultate concludente cu privire la calitatea aerului, acum datele adunate de acestea nu pot fi interpretate din cauza unei noi defectiuni, de aceasta data la serverul de la Agentia pentru Protectia Mediului.

“Am avut probleme cu statiile, dar s-au reparat anul trecut. Acum functioneaza, numai ca indicatorii nu pot fi interpretati pentru ca serverul este dus la Bucuresti la reparat. Contractul este facut cu firma Orion la nivel de minister, nu avem ce face, trebuie sa asteptam dupa ei. Datele nu se pierd din statii, si de indata ce avem serverul reparat le vom putea descarca si vom pune buletinele de calitate a aerului pe site”, a declarat pentru Ziar de Cluj Grigore Craciun, directorul executiv al Agentiei.

Acesta este contrazis insa de datele din buletinul lunar de calitate a aerului: in tot anul 2014 trei din cinci statii de monitorizare au fost defecte. Din ianuarie si pana acum doar datele inregistrate de statia din cartierul Marasti, Cluj-Napoca si cele consemnate de statia din Dej apar in buletine.

Statiile masoara dioxidul de sulf, dioxidul de azot, ozonul, monoxidul de carbon, pulberii in suspensie, adica praful din aer, dupa care se da un calificativ de la unu la sase, unde unu inseamna excelent si sase inseamna foarte rau.

Seful Agentiei pentru Protectia Mediului spune ca serverul e dus de cel putin o luna si jumatate, dar spera ca va fi reparat pana la finalul lunii, cand va completa buletinele lipsa de pe site.

Adauga comentariu