In vizor

Adrian Oros, despre incompetenții ce au contribuit la extinderea Pestei Porcine Africană: șefii ANSV și Viorica Dăncilă

Criza pestei porcine a scăpat de sub controlul autorităţilor de la ANSV, iar Ministerul Agriculturii recurge la ajutorul MApN. Motivul pentru care s-a ajuns în situația în care mii de porci sunt incinerați zilnic îl reprezintă incompetența de care au dat dovadă cei din conducerea ANSV și premierul Viorica Dăncilă, cea care trebuia să conducă o ședință de urgență din partea Comitetului de Combatere a Bolilor, dar nu a făcut-o la timp.

De la începutul acestui an, au fost confirmate în România 440 de focare de pestă porcină africană la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri în exploataţii comerciale, a informat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

8 judeţe se află în prezent în carantină.

Într-o postare pe reţelele de socializare, fostul preşedinte Traian Băsescu l-a acuzat direct pe Petre Daea, dar şi guvernul în ansamblu, că nu a luat nicio măsură de prevenţie, deşi au primit avertizări din partea autorităţilor europene încă de la începutul anului 2017. 
 
 
Pesta Porcina Africană s-a instalat din prostie

Cu doar câteva zile în urmă, invitat în cadrul emisiunii ”În Vizor”, moderate de jurnalistul Victor Lungu, de la postul NCN Cluj-Napoca, medicul veterinar și deputat PNL, Adrian Oros, a vorbit fără perdea despre cum s-a ajuns la situația îngrozitoare cu care crescătorii de porci se confruntă la ora actuală, în România.

„În ultimele trei-patru luni am ieșit public, am făcut și o conferință de presă, am încercat să atrag atenția publicului asupra pericolului care vizează România, dacă Pesta Porcină Africană se răspândește. Anul trecut a fost diagnosticat un focar în Satu Mare, dar acolo autoritățile veterinare s-au mișcat cu rapiditate și eficient. Au localizat și au eliminat focarul. În toată această perioadă, la nivelul Colegiului, am avut schimburi de documente. Acolo, două personaje care conduc Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au o altă agendă. De la nivelul Colegiului, am reușit cu greu să închegăm un dialog profesional cu aceste persoane.

Încă din anul 2016 am atenționat asupra gravității acestei boli: este un virus care nu beneficiază de vaccin, boala are o morbiditate și o mortalitate de 100%. Animalele care sunt contaminate (porcine) fac această boală, iar cele care sunt infectate, mor. Nu există, de asemenea, terapie. Având 1.100 de km de granița cu Ucraina, având și această particularitate, Delta Dunării, situată tot la graniță cu Ucraina, unde porcii domestici sunt semi sălbăticiți și porcii sălbatici sunt semi domesticiți, care coabitează, era clar că pe acolo va pătrunde virusul. 

Ce este grav este că anul acesta, primul caz de Pestă Porcină a fost diagnosticat în 10 iunie și abia în 28 iunie, președintele Autorității Veterinare, domnul Geronimo Brănescu, a convocat Comandamentul Național de Combatere a Bolilor, care, în mod normal, ar trebui să fie condus de premierul României. 

Fără să fiu răutăcios, sunt convins că doamna Dăncilă nu înțelege ce se întâmplă. Dar, cazul apariției unei asemenea boli presupune ca Jandarmeria, Aramata, Ministerul de Interne, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, reprezentanți ai Direcțiilor Sanitare trebuie să i-a măsuri drastice, de carantină. Circulația animalelor trebuia, atunci, oprită. Am văzut adrese făcute de către Asociațiile de Crescători de Animale, către ANSVA, prin care rugau stoparea transportului de animale înspre și dinspre Polonia, țară în care din 2016 evolua Pesta Porcină Africană. În țară au pătruns transporturi de animale, mai ales porcine, din Polonia. La un moment dat, atât Turcia, Israelul, cât și Iordania, au oprit transportul de ovine și mai apoi de bovine, din România. Iar crescătorii de animale au fost nevoiți să găsească o altă piață. Așa au apărut intermediarii, care au găsit soluții pentru orice. Aceștia ar fi trebuit opriți de către autorități. 

Porcul mistreț este un rezervor silvatic de virus și, în același timp, un vector. Dar un vector important este și omul, care, dacă intră într-un focar de boală, apoi iese, fără a urma procedurile de dezinsecție, contribuie la extinderea focarelor. 

Apariția primului focar, din Tulcea, trebuia să impună măsurile drastice. 

Anul trecut s-au cheltuit sume imense pentru instruiri și simulări privind combaterea și eradicarea Pestei Porcine Africane. Dacă acele simulări și instrucțiuni erau urmate ad literam, boala putea fi localizată. 

Conducerea ANSVSA are o responsabilitate foarte mare. De un an și jumătate, în calitate de medic veterinar, monitorizez activitatea de la nivelul conducerii ANSVSA, a domnilor Brănescu și Petcu (președintele și vicepreședintele), aflați la conducerea ANSVSA, care au cu totul alte preocupări. 

Repet, primele măsuri trebuiau luate în 10 iunie, nu abia în data de 28 iunie. Trebuiau respectate procedurile. În perioada în care boala a evoluat, eu am făcut solicitări publice către Brănescu să vină să explice situația, dar acesta s-a ascuns. L-au scos la înaintare pe ministrul Daea. Presa centrală a preluat târziu acest subiect. Noi am mai discutat în emisiune și acum trei săptămâni și acum două luni. Aceste cazuri sunt foarte grave.  Cei 45.000 de porci sunt doar într-o fermă. Pentru că ei au declarat că au o problemă doar când s-au găsit acești porci într-o fermă comercială” a declarat deputatul Adrian Oros, medic veterinar. 
 
România sabotată de incompetență 
 
„În opinia mea, vorbim de sabotarea românilor de către incompetența ANSVSA și a Ministerului Agriculturii. Șeful Comandamentului de Combatere a Bolilor, într-un asemenea caz, la nivel național, este premierul României, care trebuia în ședință de Guvern să dispună adoptarea măsurilor care se impun. În primul rând, restricții de circulație a animalelor și a persoanelor din focar. Apoi alte măsuri specifice. Distrugerea cadavrelor trebuie făcută doar prin incinerare, pentru că virusul este foarte rezistent. 

La începutul episodului din Tulcea nu erau pregătiți nici cu incineratoare, le-au împrumutat din Timișoara. E grav că nu au luat măsuri, dar există un sistem național de identificare a animalelor din România, care a fost finanțată printr-un contract cu ANSVSA și o anumită societate. De un an de zile acel contract a încetat. Am făcut demersuri în acest sens, pentru că acea bază de dată nu mai funcționează. Nu se pot face operațiuni și nu se pot urmări traseele animalelor. Dacă acest sistem funcționa, toate intrările, ieșirile, nașterile de animale puteau fi supravegheate.  

Sabotarea crescătorilor de animale este făcută de incompetența ANSVSA și a Ministerului Agriculturii”, a mai explicat Oros. 

ediția integrală a emisiunii În Vizor o puteți urmări mai jos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *