Sanatate

Adolescentul dependent de alcool, tutun si droguri

Putem fi dependenti de mai multe substante (alcool, tutun, droguri, cafea) sau activitati (jocuri de noroc, cumparaturi, internet). Principala trasatura a comportamentului dependent este dorinta compulsiva a subiectului de a se angaja in activitate sau de a folosi substanta in care a aparut dependenta.

 

Adolescentul consumator de alcool

Desi poate dura ani de zile pana cand adultii pot dezvolta dependenta la alcool, adolescentii de azi pot deveni dependenti in cateva luni. Consumul de alcool in randul adolescentilor a crescut dramatic in ultimii zeci de ani. Mii de tineri din lumea intreaga cu varste intre 15-20 de ani mor in accidente de automobil in care consumul de alcool a avut un rol important, si multi altii raman cu handicapuri fizice sau psihice pe viata. De asemenea, alcoolul este de multe ori implicat in alte cauze de deces in randul adolescentilor, incluzand inecul, sinucideri si incendii dar si in infractiuni de jaf, viol sau maltratari fizice.

 

Pentru tanar, probabilitatea de a deveni dependent este in functie de influenta parentala, de exemple sau modele de comportament pe care si le alege din jur, de puterea de influentare prin publicitate, de cat de devreme incepe consumul de alcool in viata si de factorii genetici (alcoolism familial sau parental) care il pot predispune la dependenta.

 

Ca si parinti, prieteni sau educatori ai tinerilor, cautati aceste semne:

–    pierde interesul pentru activitati si preocupari anterioare;
–    pare anxios, nervos;
–    are dificultati sau este schimbat in relatiile cu prietenii;
–    se alatura altor grupuri, nocive de data asta din scoala sau cartier;
–    notele de la scoala scad.

 

Pentru a preveni consumul de alcool in randul adolescentilor:

–    fiti un exemplu in ceea ce priveste consumul de alcool;
–    comunicati cu adolescentii din familia dvs.;
–    discutati despre consecintele legale si medicale ale consumului de alcool.

 

Adolescentul fumator

Ce este rau in faptul ca tinerii “experimenteaza“ tigarile? Fumatul tigarilor determina dependenta. Majoritatea adolescentilor subestimeaza riscurile fumatului asupra sanatatii si isi pierd dorinta de a se opri o data ce au inceput sa fumeze.

 

Multi adolescenti sunt convinsi ca se pot lasa de fumat oricand vor. Realitatea este ca dintre liceenii anilor mari care fumeaza 1-5 tigari zilnic, 70 % vor continua sa fumeze 5 ani mai tarziu. Mai mult de jumatate dintre cei care au fumat in liceu au incercat fara succes sa se lase.

 

Adolescentii incep sa fumeze mai devreme decat isi pot da seama parintii. 10 % dintre adultii fumatori au inceput la varste de 9-10 ani si jumatate dintre adolescentii care incep sa fumeze, o fac de la 14 ani. Aproximativ 20 % dintre cei care au terminat opt clase au fumat in ultimele 30 de zile. Printre liceenii din anii superiori statisticile arata ca 30 % fumeaza. Cu cat incep mai devreme sa fumeze, cu atat mai ridicate sunt sansele sa devina fumator mare ca adult. De asemenea, adolescentii care fumeaza au mai multe sanse sa incerce marijuana sau alte droguri ilegale.

 

Ce se poate face?

Iata cateva strategii pe care parintii si educatorii le pot incerca:

–    discutati cu adolescentul dvs. Intrebati-l daca prietenii lui fumeaza. Riscul ca adolescentul sa fumeze este de 13 ori mai  mare daca cei mai buni prieteni ai sai fumeaza. Majoritatea adolescentilor fumeaza prima tigara cu un prieten care fumeaza deja;
–    aflati ce cred copiii/ elevii dvs. despre fumat. Rugati-l sa citeasca si ei aceste informatii pentru a le comenta impreuna;
–    ajutati-va copilul sa-si analizeze propriile pareri despre presiunile ce se pot ivi oricand si fumat. Puneti intrebari fara sa aveti un aer critic si explicati-le cum ar putea face fata situatiilor dificile;
–    incurajati-va adolescentul sa se bucure de energia si sanatatea pe care o au. Stilurile de viata active portretizate in multe dintre reclamele pentru tigari sunt de fapt mai reprezentative pentru nefumatori. Cei care fumeaza racesc mai usor si au alte infectii respiratorii mai frecvente;
–    subliniati repercursiunile sociale. Fumatul va da o respiratie urat-mirositoare si da miros parului si hainelor;
–    stabiliti un exemplu personal ca nefumator. Daca fumati, unul dintre cele mai bune motive pentru a va opri este pentru binele copiilor dvs.
–    conlucrati cu personalul din invatamant sau din unitatile medicale.

 

Consumul de droguri la adolescenti

Da, si adolescentii se drogheaza! Cum sa-l recunoasteti? Iata doar cateva semne ca adolescentul consuma droguri:

–    La scoala: copilul prezinta o repulsie intensa si brusca pentru scoala si cauta pretexte pentru a ramane acasa. Contactati personalul pedagogic si controlati daca absentele de la ore coincid cu absentele pe care le cunoasteti. Un elev cu note mari care incepe brusc sa absenteze de la cursuri sau primeste note minime, de trecere, ar putea consuma droguri.

 

–    Sanatatea fizica. Indiferenta si apatia sunt posibili indicatori ai consumului de droguri.

 

–    Aparenta fizica este extrem de importanta pentru adolescenti. Un semn de alarma important poate fi pierderea brusca a interesului pentru imbracaminte sau aspectul fizic.

 

–    Comportament. Adolescentii isi apara viata intima. Totusi, fiti ingrijorat in fata unor eforturi exagerate de a va opri accesul in dormitorul lor sau de a fla locurile pe care le frecventeaza cu prietenii lor.

 

–    Bani: cresterea brusca a cererilor de bani fara o explicatie rezonabila pentru utilizarea lor poate fi indicator al consumui de droguri.

 

Ce puteti face? Adolescentii au nevoie de sentimentul ca se pastreaza o linie deschisa de comunicare cu parintii lor. Chiar in fata rezistentei fatise a copilului de a-si impartasi problemele, continuati sa manifestati interes cand va vorbeste despre experientele sale.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *