Afacerea zilei

Academia de IT poate fi supapa perfecta pentru presiunea tot mai mare pe care o au firmele de IT pe partea de recrutare

Comunitatea IT din Cluj numara aproximativ 15.000 de oameni, daca luam in calcul si centrele de suport. La ora actuala, este un mare deficit de specialisti in domeniul IT-ului, pe care universitatile nu reusesc sa il acopere. In acest context, tot mai multe companii de software au inceput sa se orienteze spre alte orase care au potential de crestere datorita centrelor universitare, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Brasov, Craiova, Targu Mures. Altele se concentreaza pe organizarea propriilor programe de training.

Pitech+Plus a demarat recent un proiect de anvergura, care are ca obiectiv asigurarea resursei umane pentru acoperirea deficitului din piata. Academia de IT este prima scoala de asemenea amploare lansata de o societate comerciala, are toate acreditarile de la Ministerul Educatiei, iar diplomele vor fi recunoscute in UE.

„Noi, ca si alte firme, am pus pe picioare un program de training intern, in care ne formam proprii oameni. Am preferat sa ii selectam de pe bancile scolii si sa ii formam, nu numai profesional, dar si personal. Firma s-a dezvoltat rapid si aveam nevoie de din ce in ce mai multi oameni, calitatea candidatilor la traininguri e tot mai scazuta, exigentele din partea clientilor cresc, iar resursele umane sunt din ce in ce mai rare si mai prost pregatite”, spune Bogdan Herea, CEO & Founder al Pitech+Plus.

Academia de IT urmareste sa creeze specialisti completi, care sa faca excelenta, se vrea un incubator de antreprenori care sa nu se multumeasca doar cu outsourcing-ul, ci sa dezvolte produse noi si originale. Programul da posiblitatea tinerilor peste 18 ani care trec de testele de selectie sa se formeze gratuit, dupa un model confirmat, implementat cu succes in Franta. Cursantilor li se ofera knowhow, mentorat, dar si finantare pentru proiectele lor. Astfel de programe sunt implementate cu succes in multe state din Europa, deoarece absorbtia absolventilor pe piata muncii se face foarte rapid.

Nu este un numar limitat de locuri, obiectivul pe care organizatorii si l-au propus e ca din noiembrie sa inceapa primii 80-100 de cursanti, iar anual sa se ajunga la 500 de absolventi. Programul este gandit sa dureze intre 2 si 3 ani. Costurile pregatirii unei persoane selectate variaza intre 3.000 si 5.000 euro pe an si sunt asumate integral de Pitech+Plus. Preevaluarile incep, in fiecare ani, in februarie. Testarile finale dureaza 28 de zile, timp in care candidatii au acces nonstop in sala si sunt incurajati sa colaboreze. Practic, exista doua obiective: sa dezvolte un model colaborativ de gandire antreprenoriala si sa deprinda informatiile pe baza carora vor rezolva ulterior proiectele din program.

„Vrem sa detectam persoane suficient de motivate sa invete, indiferent de cunostintele pe care le au. Oricine poate sa invete IT, daca e destul de motivat. Ne dorim ca persoanele care vin inspre noi sa nu fie simpli utilizatori ai unor aplicatii, ci sa fie dispusi sa gandeasca si sa creeze ei-insisi plusvaloare. Tinerii aflati acum in sala de testare sunt prima serie de candidati validati in urma celor doua preevaluari incepute in februarie”, spune Daniela Buscan, Responsabil de Comunicare la Pitech+Plus, „sufletul si inima Academiei”.

Pitech+Plus este membru fondator in Clusterul IT, si-a inceput activitatea in 2005 si se declara un grup de 3 companii de software apropiat de nivelul lui Fortech. Una dintre aceste companii e specializata pe dezvoltarea de aplicatii mobile, iar celelalte ofera outsourcing in domeniul ingineriei si sistemelor integrate de IT, dar si product development.

Lucreaza pentru clienti de lux din strainatate (Louis Vuitton, Givenchy, Chartier). Parking Plus este un proiect local pe care Pitech+Plus il dezvolta din bani europeni. Pentru E-ON Energie Romania au dezvoltat aplicatia My-Line. Un alt sistem dezvoltat de Pitech+Plus pentru Organizatia Mondiala a Vamilor a dus la cresterea de 100 de ori a capturilor de produse falsificate in vami din intreaga lume, din Bahamas pana in Sri Lanka.

Din cei 200 de oameni, cat numara in prezent grupul, 170 ocupa un spatiu generos in Coramet Business Center din Cluj, iar restul isi desfasoara activitatea in birourile comerciale din Targu Mures, Bucuresti, Paris, Bruxelles si Berlin.

Bogdan Herea Buzatu, CEO al Pitech+Plus, este un om prietenos, zambitor si amabil, dar energic si hotarat. Se autocaracterizeaza ca fiind „un geek antreprenor”. Interacționează minunat cu tinerii din Academie. E cald și încurajator, ca o cloșcă. Le vorbeste tuturor cu familiaritate si blandete, iar din glumele lui razbate discret un strop de ironie, atunci cand e cazul.

Fondatorul grupului Pitech+Plus este inginer informatician si a locuit 13 ani in Franta, unde a intrat in contact cu programul de formare profesionala din Paris, care si-a demonstrat eficienta in cei 15 ani de existanta. Scoala 42 a fost fondata de un mogul telecom, Xavier Niel, al zecelea cel mai bogat om din Franta, cu o avere estimata in jurul a 6 miliarde de euro.

Prin Academia de IT, noi dam, practic, posibilitatea unor copii sa aiba un viitor mai bun, le dam acces gratuit la un program de studiu international, cu rezultate demonstrate. Un alt obiectiv social pe care ni l-am propus este sa construim cadrul si premisele prin care elevii romani exceptionali sa nu mai fie nevoiti sa plece din tara, ci sa se poata pune in valoare aici”, spune Bogdan Herea, initiatorul programului.

 

Nota: Acesta nu este un articol publicitar. Ziar de Cluj a refuzat sa ia parte la campania de advertoriale initiata de Academia de IT tocmai din considerentul ca aceasta initiativa este oricum laudabila si merita interesul unor ziaristi ca noi. Vrem sa dovedim ca suntem un sprijin real pentru aceasta industrie. Niciunul dintre articolele sau interviurile din seria initiata de Ziar de Cluj nu a avut caracter advertorial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *