Aberația anului! Primăria Cluj-Napoca vrea să cheltuie 350.000 de euro pe autobuze fără șofer, care pot transporta doar 10 călători

Înțelegem, e extrem de trendy să fii high-tech, să te poți lăuda că la tine în oraș ai autobuze fără șofer, conduse de roboți imaginari. Totuși, e aberant ca Primăria să „spargă” 350.000 de euro pe autobuze experimentale, fără șofer, care pot transporta 10 oameni.

Mai mult, autobuzele sunt extrem de nesigure, după cum au demonstrat nenumărate teste făcute de experți din SUA și Japonia. Nu contestăm faptul că peste 50 de ani, cu siguranță, autobuzele sau mașinile fără șofer vor fi la ordinea zilei, însă în acest moment mașinile autonome sunt o aberație.

După cum se poate vedea în următorul articol, ca un simplu exemplu: Mașinile autonome sunt mai predispuse să calce oamenii de culoare. 

Chiar și așa, municipalitatea din Cluj vrea să achiziționeze autobuze fără șofer, la 350.000 de bucata, doar ca să se poată lăuda în alte orașe că la noi e ca la nimeni. Pentru 10 oameni care vor fi transportați pe un traseu extrem de scurt, considerăm că sunt bani aruncați pe geam. 

Director în cadrul Primăriei, Ovidiu Câmpean, a oferit mai multe detalii referitor la planurile Primăriei. Chiar și așa, Câmpean nu pare să fie cel mai avizat atunci când vine vorba de analizat acest tip de tehnologie: „Autobuzele autonome sunt dotate cu tehnologie care recunoaște toate semnele de circulație, trecerile de pietoni, celelalte autoturisme, bicicliștii, pietonii, dar și alte obstacole care pot să apară, astfel încât să aibă o siguranță foarte mare în trafic. Lucrăm la proiect de la începutul acestui an, am testat ideea în mai multe grupuri de lucru și am ajuns în această fază, de a semna un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru a avea, începând de anul viitor, un autobuz autonom care să circule în municipiu”. 

Pentru început, autobuzele vor circula doar în zona centrală a orașului, pe un traseu relativ scurt. 

 

Adauga comentariu