In vizor

800 de câini vor muri din cauza autorităților locale din Cluj! Germanii vor să scoată câinii din adăpostul lui Țermure, însă sunt blocați

Situația celor peste 800 de câini aflați în adăpostul lui Radu Țermure e mai complicată ca niciodată. În 13 ani de existență a „lagărului de exterminare”, așa cum îl numesc cei care doresc să salveze animalele, s-au făcut zeci de articole, s-au semnat zeci de petiții, autoritățile (de la Prefectura Cluj la Direcția Sanitar-Veterinară) au fost atenționate de zeci de ori, însă nimic concret nu s-a întâmplat.

Câinii mor pe capete pentru că trăiesc în condiții mizere și autoritățile locale spun că nu e problema lor, atâta timp cât acei câini mor în tăcere, închiși în cuști.

După 13 ani, internetul a luat foc la auzul veștii că adăpostul va fi închis. Radu Țermure a cerut ajutorul oamenilor pentru a adopta câini, însă asociațiile din străinătate care doresc să salveze cu adevărat câinii se lovesc de refuzul acestuia atunci când vor să-l ajute. 

CITEȘTE ȘI: Peste 850 de câini ar putea ajunge pe străzile Clujului. Fac ceva autoritățile sau ne mănâncă câinii pe toți?

Sursele Ziar de Cluj ne-au anunțat că între reprezentanții mai multor asociații care salvează animele din Germania și Radu Țermure au avut loc întâlniri, însă Țermure refuză clar să renunțe la câini. 

„Ne-am întâlnit cu domnul Țermure, avem intenția clară de a prelua acești câini, de a le găsi adopție. Am găsit înțelegere de la proprietarul terenului unde este localizat adăpostul și acei câini vor rămâne acolo până când le vom găsi adăpost. Țermure refuză clar să ne dea câinii”, ne-au transmis cei implicați.

Motivul e clar: banii. Industria salvării de animale a devenit o mașinărie de tocat bani, în special din donații. Schema e simplă, unii salvatori primesc bani din donații și își cumpără mașini și merg în vacanțe în Bali, timp în care câinii mor de foame. O astfel de mizerie a fost divulgată de presă în trecut, la adăpostul de câini din Slatina. Cei de acolo solicitau 1300 de lei donații pentru „a adopta” un câine de la distanță, în realitate plăteau salarii de 200.000 lei pentru 30 de angajați, iar hrana câinilor costa 22 de lei pe lună per cap de câine.

Situația poate fi găsită în orice județ, fiind o adevărată problemă pentru România. 

Revenind la adăpstul lui Țermure, autoritățile locale ignoră problema și refuză să poarte un dialog cu salvatorii reali ai câinilor. „Am vorbit în acești ani cu Direcția Sanitar-Veterinară, nici măcar o amendă nu a primit. Prefectura iarăși nu face nimic. Legea e proastă, câinii sunt considerați bunuri, așa cum e un telefon sau un televizor. Câinii sunt ai lui Țermure și nu îi poate lua nimeni fără acordul lui. După ce va fi scos de acolo de către executorul judecătoresc, acei câini vor muri de foame, nu va mai avea voie să se ocupe nimeni de ei!”, au concluzionat trist cei care doresc să salveze patrupedele. 

Mingea e, astfel, în terenul autorităților. Rămâne ca executorul judecătoresc să constate infernul în care sunt ținuți câinii, însă e neclar dacă are puterea legală să-l decadă din drepturi pe Țermure. În aceste condiții, cu autoritățile locale complici ai situației, peste 800 de câini vor muri de foame. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *