5 ani pentru construirea unui heliport! Regiunea Nord-Vest ar putea avea elicopter SMURD, din toamnă

După mai bine de 5 ani de promisiuni neonorate, Regiunea Nord-Vest ar putea avea, în sfârșit, elicopter SMURD, din toamnă. Heliportul se află în Jibou, există și elicopter, dar nu a putut fi dat în funcțiune din cauză că nu s-a construit și o pistă de aterizare. Abia acum lucrările au fost încheiate.

Elicopterul SMURD pentru Regiunea Nord-Vest va fi funcțional din septembrie. Anunțul a fost făcut, vineri, la Cluj-Napoca, de către şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat.

"În final pot să spun, pentru că de fiecare dată când vin la Cluj sunt întrebat când va avea regiunea asta elicopterul funcţional, şi am să vă răspund. S-a terminat construcţia platformei de aterizare, dacă totul este bine, în primele 10-15 zile ale lunii septembrie regiunea dumneavoastră va avea un elicopter operat de Cluj, poate în colaborare cu Oradea, o să vedem ca număr de medici, dar va fi elicopterul, începută activitatea lui, în luna septembrie. (...) Cu siguranţă, trebuie să începem pregătirile pe partea medicală, să pregătim personalul care va lucra pe acest mijloc de intervenţie care va fi extrem de important pentru întreaga zonă", a spus Raed Arafat.

Elicopterul SMURD va deservi județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Realizarea heliportului a început în 2014 când s-a construit hangarul, dar fără pistă. Atunci a început o adevărată tevatură a hârtiilor plimbate între instituții din cauză că terenul pe care a fost construit hangarul a trecut pe rând din proprietatea Primăriei Jibou la IGSU, la Consiliul Județean Sălaj și iar la IGSU, într-un final depinzând doar de semnătura ministrului de Interne.

Promisiunile lui Raed Arafat cu privire la elicopterul pentru Regiunea Nord-vest datează cel puțin din 2013. Iată ce declara în fiecare an:

“Până la sfârșitul anului vom avea elicopter în toate regiunile țării. Ministerul Sănătăţii va dota regiunea NV cu un elicopter până la sfârşitul acestui an, urmând ca acesta să devină funcţional la începutul anului 2014” - Cluj, septembrie 2013.

“Un elicopter SMURD care va deservi regiunea de nord-vest a țării va fi amplasat la Jibou, acesta urmând să sosească cel mai probabil în luna aprilie” - Zalău, martie 2014.

“Regiunea Nord-Vest va primi luna viitoare un elicopter. Elicopterul va funcţiona sub coordonarea SMURD Cluj pe regiunea de Nord-Vest şi va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Baia-Mare, Satu-Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa. Sperăm că reuşim să îl pornim spre sfârşitul lui iulie cel târziu” - Cluj, iunie 2014.

“Baza unde va fi amplasat elicopterul SMURD este aproape gata, a făcut-o Consiliul Judeţean Sălaj. Există elicopter de rezervă pentru pornire, să vedem cu colegii de la aviaţie, pe partea de piloţi, de pregătire. Eu sper ca în cel mai scurt timp, în cursul acestui an, să reuşim să pornim baza” - Cluj, iulie 2016. 

Adauga comentariu