Din oras

14 proiecte clujene de succes finantate prin crowdfunding cu ajutorul celor de la Crestemidei

Fondata in 2012 la initiativa a trei clujence: Catalina Amihaiesi, Oana Man si Judit Katona platforma crestemidei a ajutat pana in prezent la finantarea a 30 de proiecte dintre care aproape jumatate au fost propuse de clujeni pentru Cluj. Astfel, cei patru ani de activitate ai acestei echipe au rezultat intr-o serie de activitati de crowdfunding care au ajutat la punerea pe picioare a unor proiecte clujene cu impact la nivel de comunitate. De la concerte, lansari de carte, spectacole pana la centre de escalada, filme si festivaluri, Ziar de Cluj a realizat o trecere in revista a celor mai cunoscute proiecte clujene finantate prin crowdfunding.

Sursa Foto: Mihai Serban

Celor de la Crestemidei li se datoreaza finantarea si realizarea a 14 proiecte clujene. Unul dintre cele mai cunoscute si mediatizat la nivel national a fost si cel al lui Victor Miron, Cartea Cartile pe Fata, care a obtinut in urma crowdfundingului suma de  3.233, 50 de sustinatori. Proiectul a fost finantat in august 2014 si s-a nascut din pasiunea tanarului Victor pentru citit. Astfel, promovand lectura, a scris si o carte despre activitatile sale de promovare, carte pentru care a avut nevoie de finantare. Campania sa, Cartile pe fata a constat dintr-un eveniment de a convinge oamenii sa-si dea la propriu Cartile pe Fata si sa posteze o poza cu ei in timp ce citesc o carte. Dupa aceea avut initiativa service-ului auto care iti da o carte pentru masina aflata la reparat, dupa care a urmat propunerea catre Primarie ca in prima duminica din luna cei care citesc o carte in timp ce se afla pe autobuz sa aiba gratuitate. Totodata, a facut astfel incat accesul la Gradina Botanica sa fie gratuit in conditiile in care vizitatorul avea o carte la el. Dupa care a luat la pas cafenele, ceainariile si restaurantele din oras pentru a vedea cat de reader-friendly sunt in functie de cinci volume. Mai mult a distribuit cu ajutorul voluntarilor semne de carte cu mesajul ,,daca astepti un semn pentru  a citit o carte, acesta este semnul!” si i-a convis pe Adrian Despot, Andi Moisescu si Horia-Roman Patapievici sa devina ambasadori ai campaniei sale. Activitatea sa intensa de promovare a lecturii a fost apreciata de publicul clujean, motiv pentru care suma pe care a reusit sa o stranga a depasit cu mult totalul de 2.000 de lei de care avea nevoie initial.

Tot in materie de lansari de carte, Maria Surducan a reusit prin activitatea de crowdfunding sa lansese romanul grafic al povestii Praslea cel Voinic si Merele de Aur. Proiectul a primit finantare in 2013 avand 92 de sustinatori si reusind asfel sa stranga suma de 13.505 de lei. Cartea a aparut in noiembrie 2013 si a fost lansata la Cluj la libraria Carturesti.

Un impact la nivelul cinematografiei clujene a fost, tot datorita celor de la Crestemidei, proiectul 777, un scurt metraj independent. Prin acesta a fost abordata problema dependentei de jocurile de noroc precum si izolarea de ceilalti a celui dependent. Ghita a fost personajul central, un om al dependentelor de noroc, care, negasind nicio scapare apeleaza la ajutorul divin. Din distributie au facut parte nume cunoscute ale Teatrului National din Cluj-Napoca precum Radu Largeanu, Catalin Herlo si Ionut Caras. Alaturi de acestia s-au implicat si studenti ai sectiei de Actorie a Facultatii de Teatru si Televiziune UBB.  Activitatea echipei a fost sprijinita si de Asociatia Persona care a supravegheat fiecare pas necesar realizarii scurtmetrajului. Filmarile au avut loc in luna aprilie a anului trecut. In urma celor 41 de sustinatori pe care i-au avut au reusit sa stranga 3.031 de lei. In acest proiect Aron Rudics s-a implicat ca regizor, dupa ce a semnat scenariile mai multor scurtmetraje.

Totodata, cei din echipa Crestemidei au contribuit si la proiectul Temps D’Images produs in Romania de catre Asociatia Colectiv A, la Cluj. Festivalul face parte dintr-o retea de festivaluri internationale initiata in anul 2002 in Franta de catre Arte Tv. Festivalul care promoveaza interdisciplinariatatea si comunicarea dintre arte a fost finantat in octombrie 2015 reusind sa stranga 13.302 de lei de la 76 de sustinatori.

Important a fost si proiectul initiat de Teodora Chetan, Musicalul Mizerabilii, finantat in luna mai a anului trecut. Astfel, peste 50 de artisti au dorit sa aduca in premiera nationala la Opera Maghiara din Cluj Musicalul Les Miserables. Din suma stransa au cumparat decorurile aferente conceptiei regizorale si peste 150 de costume, precum si elementele vizuale. Proiectul a fost un succes fiind realizat in luna iulie a anului trecut cu o finantare de 6.648 de lei. 

Inclusiv cateii au fost implicati intr-unul dintre proiectele clujene ajutate de Crestemidei. Astfel, a fost initiat programul Iubim cainii de Salvare initiat de Oana si Calin Ciora. Cei doi oameni pasionati si implicati in misiuni de salvare au fost motivati pentru a intemeia Asociatia pentru Caini de Salvare Transilvania din 2011. Dupa antrenamente saptamanale de pregatire a cateilor cei doi se prezinta la examane internationale prin care sa se valideze nivelul de pregatire a oricarei echipe om-caine. Ceea ce au vrut ei sa demonstreze a fost faptul ca ideea unui caine de salvare nu exista doar in filme. Prin actiunea de crowdfunding au reusit sa achizitioneze doua remorci speciale pentru transportul cainilor. Anul trecut ei au obtinut pentru acestea o suma de 11.000 de lei de la 89 de sustinatori.

Mai mult, si cei de la Beard Brothers au trecut prin mainile Crestemidei, astfel incat au primit finantare in cea de a sapta campanie a lor care a avut ca scop adunarea fondurilor necesare unei echipe de patinaj artistic pe role din Cluj. Astfel incat, echipa fomata din sase tinere talentate si ambitioase a reusit sa ajunga la Campionatul Mondial din Geneva si sa se intoarca cu cinci medalii.

Inclusiv Centrala de Escalada situata in centrul Clujului, pe strada Horea, s-a bucurat de beneficiile crowdfunding-ului. Proiectul a fost initiat de Vlad Capusan care a avut alaturi un grup de cataratori clujeni care si-au dorit sa ofere alternativa catararii si altora, fara a fi necesara iesirea din oras. Cu fondurile obtinute din finantare, ei au reusit sa-si finalizeze proiectul, au montat prizele si au finalizat panoul de escalada. Proiectul a fost finantat in 2013 obtinand suma de 2.145 lei.

Lost in Transition, un alt proiect care si-a atins obiectivul prin activitatea de crowdfunding, a fost finantat in anul 2013. A avut 78 de sustinatori si a reusit sa stranga, astfel, 6.335 de lei. Proiectul a fost initiat de Asociatia Create.Act.Enjoy. Lost in Transition a fost un spectacol de teatru care promova ideea spatiului tranzitoriu. Acesta reusit sa aduca un plus teatrului independent din Cluj-Napoca, imbinand muzica live cu dansul contemporan. Astfel, prin sponsorizarea pe care au primit-o, Lost in Transition a devenit primul spectacol independent din Romania finantat exclusiv printr-o campanie de crowdfunding. Ei au reusit sa acopere costurie de productie (scenografie, costume, echipament tehnic), dar si a costurilor de promovare de la afise, flyere pana la caiete program.

Actualul site Clujust al lui Alin Golban a primit si el ajutor din partea celor de la Crestemidei. Acesta este singurul portal de justitie din Cluj ce contine stiri din mediul aferent, dar si relatari, anchete, interviuri si alte informatii. Golban a primit o finantare de 4.185 de lei in anul 2014 cu care a reusit sa obtina un spatiu mai mare de hosting pentru site, sa-si acopere cheltuielile si sa-si permita intensificarea in teren a subiectelor.

Alin Tanasa si Galeria A1 au reusit prin crowdfunding sa organizeze concerte de vioara pe acoperis, povesti pe vitrine abandonate si un recital de pian in strada. Au avut 32 de sustinatori si au reusit sa adune 8.325 de lei. 

Toate cele 14 proiecte au avut ecou la nivelul comunitatii clujene ca dovada faptul ca au reusit sa beneficieze de finantari pentru materializare. Amintim, totodata,si proiectul Cinemobilului initiat de Alexandru Tudor, Convergent – un proiect initiat de Oana si Maria Heller, albumul Clujul Meu si Clujul tau, proiect coordonat de Elena Centea, dar si proiectul Focus Atelier al Asociatiei Reciproca, care a primit anul trecut o finantare de peste 9.000 de lei.

Sursa Foto: crestemidei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *