14 ani de eșecuri pentru construirea Centrului Cultural Transilvania. Niciun investitor privat nu vrea să se implice

Construirea Centrului Cultural Transilvania pare că este sortită eșecului. După două licitații ratate, din cauză că niciun investitor privat nu s-a prezentat cu oferte, Primăria Cluj-Napoca a lansat o nouă licitație. Este vorba despre concesionarea unui teren pentru construirea unui hotel de patru stele în cadrul centrului cultural.

În februarie, Primăria a lansat licitație pentru concesionarea lucrărilor pentru realizarea și exploatarea unor imobile cu funcțiuni complexe pe terenul aflat în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca, bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 106. Nu s-a prezentat însă nimeni, deși termenul pentru depunerea ofertelor a fost prelungit până în 25 martie. A urmat o nouă licitație, în 24 mai, cu termen de depunere a ofertelor până în 1 iunie, dar, din nou, nu s-a prezentat nicio firmă. După două rateuri, a urmat a treia încercare. În 16 iulie, a fost lansată a treia licitație, cu deadline 20 septembrie.

Primăria vrea să concesioneze un teren de 1500 mp, situat pe locul fostei cazarme militare, de pe bulevardul 21 Decembrie 1989, unde se va ridica atât sediul pentru Filarmonică cât și o clădire de birouri sau un hotel. Această investiție se va face din bani privați. Primăria are în plan să încheie un parteneriat cu un investitor privat, acesta fiind scopul celor trei licitații.

Concesionarea terenului se va face pentru o perioadă de 40 de ani, valoarea totală estimată fiind între 349.985.052 lei (aproape 76 milioane euro) şi 1.425.513.366 lei (310 milioane euro).

Deocamdată pe terenul de pe 21 Decembrie 1989 unde trebuia să fie Centrul Cultural Transilvania se află o parcare cu 229 de locuri, înființată în 2016. 
Ideea construirii unui sediu pentru Filarmonică datează din 2004, pe vremea când președinte de Consiliu Județean era Grațian Șerban. Atunci se dorea realizarea unui sediu în Parcul Central, dar ulterior s-a renunțat la proiect. În 2010 Primăria a readus în atenție ideea, dar cu altă locație: bulevardul 21 Decembrie 1989. Din 2010 și până în prezent, în afara de concursul de idei și adjudecarea proiectului, nu s-a mai întâmplat aproape nimic. 

În 2011, primarul de atunci, Sorin Apostu declara că în 2015, Centrul Cultural Transilvania va fi funcțional. La acel moment a fos încheiat chiar un contract de proiectare în valoare de 2,1 milioane de lei. 

Din 2014 Emil Boc susținea că are investitori interesaţi de acest proiect. În bugetul pe 2014, primarul a alocat din nou finanţare pentru plata proiectării Centrului Cultural Transilvania.

În planul de investiții pe 2015 al Primăriei Cluj-Napoca, aproape 2 milioane de euro au fost puse la îndemâna investiției promise pe numele ei “Centrului Cultural Transilvania” – care conține, firește, și sediul Academiei de Muzică, și pe cel al Filarmonicii.

La finalul anului 2017, presa ”de casă” a primăriei lui Boc anunța că pe terenul de pe Bdul 21 Decembrie 1989, va fi realizat un Centru European de Artă Contemporană.

Adauga comentariu