Sanatate

12 sfaturi pentru o prostata sanatoasa

Cam la 50 de ani – sau la 40, daca faci parte dintr-p grupa de risc mai ridicat – ar trebui sa mergi la medic pentru un control al prostatei. Examenele sunt simple:

Tuseul rectal sau examinarea digitala rectala (EDR) este primul si cel mai simplu mod de a evolua sanatatea prostatei. Controlul este facut de doctorul care poarta o manusa subtire de latex si introduce un deget lubrifiat in anus, pentru a palpa glanda. Ii va fi foarte usor sa-i aprecieze dimensiunea. Procedeul nu este dureros sau neplacut, insa unii barbati se simt jenati de senzatiile agreabile sau chiar de aparitia erectiei, daca sunt stimulati nervii care ajung pana la penis.


Testul ASP.
Desi e o buna modalitate de verificare a mariririi prostatei, EDR nu constituie un test sigur pentru cancer. Unele tumori pot fi astfel amplasate incat nu se pot palpa, sau sunt prea mici. De aceea a fost elaborat un alt test care nu se bazeaza pe palpare: este numit testul Antigen Specific pentru Prostata sau ASP. E o analiza de sange care masoara antigenii produsi exclusiv in prostata; cand ea se mareste, acestia au niveluri mai ridicate. Daca ASP este pozitiv, urmatorul pas fa fi probabil tratamentul cu ultrasunete sau biopsia. Inca nu exista un consens medical privind modul in care se trateaza cancerul de prostata si cand.

Tratamente. Unele cancere de prostata sunt mai agresive decat altele. Daca o tumoare este mica, inactiva sau cu crestere lenta, doctorul poate recomanda pur si simplu strategia “asteptare sub observatie”. Pacientii mai in varsta pot alege aceasta strategie mai degraba decat chirurgia sau radioterapia care ar putea avea un efect inacceptabil asupra calitatii vietii, ducand la impotenta si incontinenta. Barbatii mai tineri au aceeasi decizie de luat in cazul in care cancerul este mic si este continut in prostata.

Pentru tratatrea problemelor de prostata, de la cele mai usoare la cele mai grave, sunt disponibile cateva optiuni: plantele medicinale, medicamentele, hormonii si chirurgia.

Prevenire. Iar pentru barbatii care nu au alte simptome decat anxietatea privind viitorul, exista acum actiuni de prevenire pentru a asigura o sanatate optima a prostatei. Iata 12 dintre ele:

1.    Un examen anual de prostata. Daca ai 40 de ani sau mai mult, in controlul anual trebuie sa intre un examen rectal. Dupa 50 de ani trebuie sa faci si un test ASP. Retine: Cu cat afli mai curand despre problemele prostatei tale, cu atat mai usor sunt de tratat.
2.    Mananca mai putina carne rosie…si alte alimente grase. Consumul de grasimi mareste productia de testosteron, care este un factor determinant in marirea prostatei.
3.    Bucura-te de tomatele gatite. Calitatile lor au fost puse in evidenta din 1995. S-a descoperit ca mancarurile cu pizza si spaghetele cu sos de rosii reduc semnificativ incidenta cancerului de prostata. Motivul este probabil prezenta unui antioxidant numit licopen, care se gaseste in concentratie mare in tomatele gatite. In regiunea mediteraniana, unde se folosesc foarte mult produsele din rosii, incidenta problemelor de prostata este redusa.
4.    Include in alimentatie produse din soia. Noile cercetari arata capacitatea acestora de a preveni cancerul la prostata. Tofu, sosul de soia, miso si tempeh sunt exemple relevante. Sau gandeste-te sa iei un supliment din soia.
5.    Asigura-te ca primesti suficient zinc. Acest mineral asociat cu unele afrodisiace faimoase (stridiile, de exemplu), previne se pare si cancerul de prostata, probabil pentru ca stimuleaza sistemul imunitar al intregului organism.
6.    Bea apa multa.  O alimentatie insuficienta cu apa slabeste prostata. Apa este un bun inlocuitor al cafelei, care poate irita prostata.
7.    Bea ceai verde. Cercetatorii au identificat in ceaiul verde o substanta antiumorala pe care o cred responsabila de incidenta scazuta a cancerului de prostata in Extremul Orient, unde se bea mult ceai verde.
8.    Incearca plantele medicinale si vitaminele. Mii de barbati au descoperit plantele medicinale sau medicina naturista in urma folosirii extractelor de Saw Palmetto, un mic palmier originar din sud-estul Floridei; fructele lui, sub forma de comprimate sau extract, pot reduce tumoarea benigna de prostata si contribui astfel la sanatatea glandei. De asemenea, se recomanda seminte de dovleac si lemn-dulce (care nu trebuie luat insa in cantitati mari). Si vitamina E si C, vitaminele A si D sau seleniul sunt asociate cu sanatatea prostatei.
9.    Fa exercitii fizice. Exercitiile aerobice intaresc sistemul imunitar in multe cazuri. Se crede ca exercitiul fizic ar fi un factor care tine sub control proliferarea celulelor canceroase. Barbatii cu probleme de prostata trebuie sa reduca anumite activitati fizice, cum sunt mersul pe bicicleta sau calaria, care solicita intregul tract genitourinar.
10.     Tine sub control stresul. Stresul este un factor care intrerupe fluxul sanatos de energie interior (chi / ki). Meditatia, exercitiile fizice si gandirea pozitiva sunt, toate, excelente pentru reechilibrare. De asemenea, este bine sa nu-ti reprimi emotiile negative. Si relaxeaza-te cat mai mult.
11.     Asigura-te ca ai suficiente orgasme. Deoarece prostata produce continuu fluidul necesar spermei, se considera ca prea putin orgasme pot contribui la refluarea fluidului prostatic, ceea ce duce la complicatii precum prostatita. Aceepta calea de mijloc: nici prea multe orgasme, insa nici prea putine.
12.     Practica exercitiile Kegel. Exercitiile care dezvolta si tonifica muschii planseului pelvian, sau muschii pubococigieni (PC), sunt foarte indicate pentru prostata. Nu numai ca amplifica placerea sexuala, dar pot impiedica marirea prostatei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *