„Mina de aur a readus la viata comunitatea noastra”, spune primarul din Kittilä, Finlanda

Seppo Maula a fost primarul localitatii finlandeze Kittilä intre 1994 si 2010 – perioada in care s-a deschis o mina de suprafata care a extras, cu aceeasi metoda propusa si pentru Rosia Montana, unul din cele mai mari zacaminte de aur din Europa. Martor al tuturor etapelor inceperii mineritului, el a povestit intr-un interviu pentru Romania TV cum mina a readus speranta unui viitor economic solid, cu locuri de munca, investitii in turism si tineri care raman acasa.
„Suntem oameni ai nordului, hotarati, care isi cunosc interesul si nu pot fi dusi cu vorba. Traim in nordul Cercului Polar si cunoastem valoarea vietii”, spune Seppo Maula, care considera ca oamenii au fost convinsi de argumentele serioase si documentate aduse de investitori. „Autoritatile nationale si compania Agnico-Eagle Mines Limited au venit, au explicat si au explicat si iar au explicat. Si am intrebat si ni s-a raspuns. Am discutat, am discutat si am discutat iarasi. Au fost vreo 20 de intalniri intre locuitori si oficiali din 2007 si pana in 2009, cand a fost deschisa mina”, explica fostul edil.
Conform acestuia, inainte de inceperea operatiunilor miniere Kittila era o zona cu somaj de pana la 30%, in care tinerii mergeau sa isi caute de lucru pana in Helsinki, oras aflat la 900 de kilometri spre sud. Prin comparatie, la Rosia Montana peste 70% din locuitori nu au locuri de munca stabile, iar oportunitatile de a-si gasi un alt loc de munca in actualul context economic romanesc sunt mult mai reduse. La patru ani de la deschiderea minei, peste 500 de oameni din Kittila lucreaza la extractia aurului, iar statiunea de schi Levi din apropiere si-a marit capacitatea de cazare de la 7.000 la 24.000 de locuri. Au crescut si locurile de munca din turism pana la 1.300 in prezent, odata cu dezvoltarea turismului prin investitii care au venit si din sectorul minier.
„Putem spune ca avem acum doua mine de aur – cea care scoate metalul pretios si statiunea – cele doua se dezvolta mana in mana. Putem spune ca mina de aur sustine si mina turistica”, spune Maula.
Intrebat daca cianura nu a fost o „sperietoare” pentru finlandezi, asa cum este ea prezentata in Romania, Seppo Maula spune ca tocmai tehnologia moderna i-a facut pe locuitorii regiuni sa fie increzatori in siguranta minei.
„Avem un lac de 50 de hectare, dar acolo cresc pesti acum. Regiunea este populata de mari turme de reni, iar crescatorii au avut un cuvant greu de spus, pentru ca traseele sezoniere ale turmelor lor treceau prin zona miniera si trebuiau sa o ocoleasca. Atat ei, cat si detinatorii de terenuri sau de locuinte de vacanta au primit despagubiri”, spune fostul primar.
Primele discutii intre investitori si municipalitate au inceput demult: primul depozit de aur a fost descoperit in 1986, iar in anii ’90 s-au terminat forajele si explorarea. Nicio intrebare pusa de atunci pana azi nu a ramas fara un raspuns convingator, iar oamenii au avut incredere in investitor. Dialogul deschis si increderea reciproca au fost ingredientele prin care o mica localitate afectata de somaj si aflata dincolo de Cercul Polar a reusit sa revina la viata printr-un proiect economic curajos, care a folosit tehnologie moderna si a garantat siguranta oamenilor si a mediului. Ramane de vazut daca romanii vor da dovada de aceeasi intelepciune in a-si folosi propriile resurse naturale pentru a pune bazele prosperitatii intr-o regiune frumoasa, dar saraca, ai carei oameni au nevoie disperata de locuri de munca. Foto: romaniatv.net

Comentarii

Andreea

03.11.2013 14:50

Rosia Montana poate si ea beneficia de o trezire la viata prin intermediul Proiectului. Deci nu inteleg daca in Finlanda s-a putut la noi de ce nu s-ar putea?

Nica

08.10.2013 20:40

Unii chiar nu vor sa accepte faptul ca mineritul nu este o meserie de groaza si nici nu aduce ravagii cand e facut responsabil. Ma uit la voi comentatorii si ma intristez, zau!

eu

08.10.2013 17:12

Frumoasa manipulare, ce sa zic, dezamagitor ca va pretati la asa ceva, adevarul e unul singur si daca dati un search pe google iese usor la iveala. Natura nu se vinde, se respecta!

Dan

08.10.2013 16:51

M-am uitat pe google maps aci: http://goo.gl/maps/WqIOr - nu vad mina, nu vad statiune de ski..
M-am uitat pe Booking.com aci: http://www.booking.com/city/fi/kittila.ro.html?aid=319856;label=kittila-XYWqwxAV**E2KI3oUxAUsQS13075472933;ws=&gclid=CI7wi5uuh7oCFcxV3godg1gAGg - in kittila exista 4 hoteluri. Cam putin pentru 1. statiune de ski, 2. oamenii companiei care exploateaza si care tre sa stea si ei undeva.

http://www.youtube.com/watch?v=c4yqkaAnSRg - au avut 2 mine foarte mici, cu cateva zeci de angajati

Irina Mălina RUSU

02.11.2013 21:17

Tocmai pentru că natura se respectă, trebuie să o respectăm şi noi, curăţând mediul de la ROŞIA MONTANĂ, poluat datorită celor 2.000 de ani de minerit. Vechile exploatari miniere de la Rosia Montana, facute fara protejarea mediului, au lasat urme adanci, vizibile astazi din plin la Rosia Montana. In premiera pentru Romania, RMGC a creat o statie pilot de epurare a apelor acide. Doua tehnologii moderne au fost testate, obtinandu-se rezultate impresionante. Dovezile in acest sens sunt pestii care traiesc acum in acvariile cu apa ce provine din fostele galerii miniere si care a trecut prin procesul de curatare. Statia se poate vizita gratuit.

Ioana

02.11.2013 23:20

Si Rosia Montana poate fi readusa la viata prin minerit!

Ioan

02.11.2013 21:14

Pai da in Finlanda se poate, pentru ca oamenii stiu ce inseamna mai bine pentru ei...in schimb noi...nu stim doar sa protestam, sa ne certam, sa ne uram prietenii pentru ca nu sunt de partea noastra...nu este corect, la Rosia Montana mineritul a fost principala sursa de trai a localnicilor, iar aceasta traditie sa pastrat pe parcursul a multor secole....tot ceea ce conteaza in momentul actual este sa porneasca acest proiect, pentru ca din punctul meu de vedere respecta toate cerintele necesare impuse de UE...DA PENTRU MINERIT!!!

Adauga comentariu